Η ατυχής έμπνευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμπλέξει τον Αμερικανό Πρέσβη στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis έρχεται ως συνέχεια αγωνιώδους προσπάθειας να αλλάξει η ατζέντα που προκαλεί τεράστια πολιτική φθορά.

Ads

H απόπειρα είχε ως στόχο την υποστήριξη του αφηγήματος περί σκευωρίας μέσω μιας διάψευσης της εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών στο σκάνδαλο, όμως κατέληξε σε φιάσκο καθώς βασίστηκε πάνω σε «ερμηνείες» δηλώσεων. Κυρίως όμως, και παρά τις «γαλάζιες» κραυγές περί του αντιθέτου, η εμπλοκή (σημ: όχι απαραίτητα η ενοχή) των πολιτικών είναι αναμφισβήτητη. 

Ωστόσο η προσπάθεια της ΝΔ να εμπλέξει την πρεσβεία των ΗΠΑ στα εσωτερικά προκάλεσε μια αμηχανία στο πολιτικό σύστημα, αλλά και εσωκομματικούς κραδασμούς εξαιτίας των χειρισμών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει επιχειρώντας αντιπερισπασμό και πόλωση. Όμως με τις απεγνωσμένες κινήσεις η ΝΔ θυμίζει «μαύρες» εποχές που η αμερικανική πρεσβεία παρενέβαινε στο πολιτικό σύστημα, επηρέαζε τις εξελίξεις ή τις καθόριζε με δικτατορίες και αποστασίες. Ευτυχώς για τη δημοκρατία, ο αμερικανικός παράγοντας έχει εγκαταλείψει προ πολλού το ρόλο του συμμάχου της Δεξιάς και ασχολείται με τα δικά του συμφέροντα.

Στην ουσία τώρα της υπόθεσης ο θόρυβος, που επιχειρήθηκε από το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φιλικά μέσα, δεν έχει αντικείμενο καθώς η αμερικανική δικαιοσύνη, όπως σωστά είπε ο κ. Πάιατ, δεν θα μπορούσε να ερευνά Έλληνες πολιτικούς αν δεν βρίσκονται στη δικαιοδοσία της. Η έρευνα, όπως είναι από την αρχή γνωστό, ασχολείται με τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis και τις παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας, ενώ όταν προκύπτουν στοιχεία που εμπλέκουν Έλληνες, διαβιβάζονται στις ελληνικές αρχές, όπως αποδεικνύεται από σειρά εγγράφων.

Ads

Άλλωστε, όχι μόνο εμπλέκονται πρώην υπουργοί αλλά φαίνεται πως αρκετοί έχουν συνομιλήσει με το FBI πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου. 

* Φίλιπς Τάλμποτ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα την περίοδο 1965 – 1969