Η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων ως την 1η Φεβρουαρίου αποφασίστηκε για να ματαιωθεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης εναντίον του νομοσχεδίου Κεραμέως.

Ads

Οι εικόνες συνωστισμού στην Ερμού το Σαββατοκύριακο είναι η πιο προφανής απόδειξη της πραγματικής στόχευσης της κυβέρνησης. Αφησαν ανεξέλεγκτη την κατάσταση στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους στο όνομα της ενίσχυσης του λιανεμπορίου, αλλά, με πρόσχημα την πανδημία, στρέφονται κατά κάθε λαϊκής κινητοποίησης και ειδικά εναντίον της διαμαρτυρίας των νέων για το αυταρχικό νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Η κατασταλτική κουλτούρα της κυβέρνησης ήταν προφανής από την αρχή. Με εκκενώσεις καταλήψεων και επιχειρήσεις-σκούπα στα Εξάρχεια έδειξαν αμέσως μετά την εκλογή τους ότι σκοπός τους είναι να καθησυχάσουν τους νοικοκυραίους με την υπόσχεση της επιβολής νόμου και τάξης. Αλλά οι επιδόσεις τους είναι θλιβερές: Από τα «παιδομαζώματα» για την ταινία Joker μέχρι τη διαφυγή του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά έχουν να επιδείξουν κυρίως αποτυχίες και αστυνομική αυθαιρεσία σε μεγάλη κλίμακα.

Η μέθοδός τους για τη συσκότιση της κυβερνητικής ανεπάρκειας (και) στην πολιτική ασφάλειας είναι η όλο και περισσότερη αστυνομία (πάνω από 1.000 θα προσληφθούν για τη φύλαξη πέντε πανεπιστημίων), ο εκφοβισμός των κινημάτων και η απειλή των κυρώσεων σε όσους έχουν ενεργητικά αντικυβερνητική διάθεση.

Ads

Το έκαναν με την επέτειο του Πολυτεχνείου, να απαγορεύσουν τις συναθροίσεις (άνω των 4 ατόμων τότε!) με τα γνωστά αποτελέσματα (επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας παρά τις υποδειγματικές εκδηλώσεις των κομμάτων), το επαναλαμβάνουν και τώρα δυναμιτίζοντας την κοινωνική ειρήνη.

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πρόσχημα. Αν τους ενδιέφερε επί της ουσίας, θα προσπαθούσαν να περιορίσουν την υπερμετάδοση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας – εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Τα συλλαλητήρια που ήταν να γίνουν θα γίνουν και ο κίνδυνος βίαιης καταστολής τους είναι ισχυρός.

Ο Βίκτορ Ορμπαν που επιβάλλει ανάλογες πολιτικές στην Ουγγαρία έχει ωφεληθεί από την μετατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησής του σε αντιδημοκρατικό καθεστώς. Διασπείρει τρόμο και πειθαναγκάζει την κοινωνία σε υπακοή. Αλλος λαός, άλλη ιστορία. Στο σημείο αυτό σταματούν οι διαφορές.