Τι συνδέει τον δολοφόνο της Καρολάιν Μπάμπη Αναγνωστόπουλο με τον Μένιο Φουρθιώτη; Μα ότι κρατούνται στην ίδια πτέρυγα, τη VIP, των φυλακών Κορυδαλλού. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει καμία συνάφεια ανάμεσα στη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά και στα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο άλλοτε τηλεπαρουσιαστής, παρά λίγο πολιτικός και φυλασσόμενος από την αστυνομία Χρυσοχοϊδη μεγαλοπαράγοντας του πολιτικομιντιακού παρασκηνίου.

Ads

Ωστόσο, το σύστημα Μητσοτάκη φρόντισε να βάλει τους δυο τους να προαυλίζονται μαζί, με λίγα μόνο κελιά να τους χωρίζουν, από τη μια γιατί και οι φυλακές είναι ταξικές στην αντίληψη της ΝΔ, από την άλλη για να προστατεύσουν τον αδίστακτο εγκληματία από τυχόν επιθέσεις συγκρατούμενών του.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η καχυποψία πολλών για την προνομιακή μεταχείριση του γυναικοκτόνου. Από τη μια το αλεξίσφαιρο γιλέκο και η θηριώδης αστυνομική συνοδεία σε κάθε του μετακίνηση, από την άλλη το μιντιακό ξέπλυμα από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, έχει διαχυθεί η αίσθηση ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αντιμετωπίζεται από το σύστημα καλύτερα από όσο αναλογεί στις αποκρουστικές πράξεις του.

Πόσο μάλλον όταν η σύλληψη του καθυστέρησε απαράδεκτα πολύ, ενώ σοβαρά στοιχεία που τον καθιστούσαν ύποπτο υπήρχαν από την πρώτη στιγμή.

Ads

Το αποτέλεσμα είναι τοξικό. Κανείς δεν πιστεύει κανέναν και πάντως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς. Οταν αυτή η δυσπιστία αφορά την αστυνομία και τον πολιτικό της προϊστάμενο, οι παρενέργειες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.

Για έναν μήνα ο δολοφόνος της 20χρονης Καρολάιν δικαζόταν στα social media. Ενώ η ΕΛ.ΑΣ διακινούσε διαρροές για αλλοδαπούς ληστές και για επερχόμενη ταυτοποίηση του ενός δράστη, στο διαδίκτυο αναπτυσσόταν εντελώς διαφορετική δυναμική που, τελικά, επαληθεύτηκε από τα γεγονότα.

Μια ματιά στα social media σήμερα αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι πολλοί αμφισβητούν ότι ο Στ. Δογιάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στα Γλυκά Νερά, αυτοκτόνησε. Κυκλοφορούν φήμες για προσωπική σχέση του με τον δολοφόνο της 20χρονης Καρολάιν και εξυφαίνονται σενάρια επί σεναρίων.

Ολα αυτά είναι διαβρωτικά της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις αρχές ούτε καν για την περιγραφή ενός θανάτου, αν θεωρείται φυσικό να στήνει ιστορίες η ΕΛ. ΑΣ και να προσπαθεί το κοινό με βάση κανόνες κοινής λογικής να εξιχνιάσει υποθέσεις, τότε δημιουργούνται καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με κράτος δικαίου, ευνομούμενη πολιτεία και κανονικότητα, σύμφωνα με τον προσφιλή στην κυβέρνηση όρο.

Ο Φουρθιώτης θα έχει άφθονο υλικό για τις εκπομπές του όταν βγει από τη φυλακή και ίσως θα έχουν γίνει φίλοι με τον Αναγνωστόπουλο ο οποίος ευνοείται από τον νόμο Τσιάρα για να κρατήσει τη γονική μέριμνα του παιδιού δίπλα στο οποίο έπνιξε τη μητέρα του.