Οχι απλώς παρέλαβε καμένη γη αλλά δεν βρήκε ούτε καν ρούτερ στο Μέγαρο Μαξίμου. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ηρωοποιηθεί ως ηγέτης που παλεύει με θηρία και τέρατα για να σώσει το βασίλειο και τους υπηκόους έφτασε στα άκρα.

Ads

Μετά τις εκλογές γίνονταν διαρροές από το επιτελείο του πρωθυπουργού για ένα Μέγαρο Μαξίμου που είχε μετατραπεί σε τεκέ όπου κάπνιζαν κάθε είδους τσιγάρα διάφοροι Καρανίκες. Ηταν η συνέχεια της αφήγησης της ΝΔ για κυβέρνηση κατσαπλιάδων, χωρίς ιερά και όσια, που κυλιόταν στο βούρκο της πολιτικής και προσωπικής ακολασίας.

Κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκε αυτού τους είδους η χυδαία κατασυκοφάντηση γιατί κούρασε και δεν είχε άλλους χυμούς να δώσει. Τώρα, όμως, που άρχισαν τα πραγματικά δύσκολα για τον πρωθυπουργό,  ο πανικός φέρνει εκνευρισμό και ο εκνευρισμός εξαλλοσύνη.

Κάπως έτσι, στην κορύφωση του οίστρου αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφηύρε το ρούτερ που δήθεν έλειπε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Να το πήρε στο σπίτι του ο Αλέξης Τσίπρας; Μήπως το βούτηξε ο Φλαμπουράρης; Η το πέταξαν στα σκουπίδια για να δυσκολέψουν το έργο του Κυρ. Μητσοτάκη που θα δυσκολευόταν να σώσει τη χώρα χωρίς wifi;

Ads

Οταν εξελέγη πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ο απερχόμενος Αντώνης Σαμαράς δεν τον περίμενε στο Μέγαρο Μαξίμου όπως επιβάλλει η θεσμική τάξη. Ηταν μια πρωτοφανής απρέπεια  την οποία ποτέ δεν αποδοκίμασε η ΝΔ και για την οποία δεν μετάνιωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Δεν ήταν, όμως, αυτό το μεγαλύτερο κακό που έκαναν στην αποχώρηση. Ούτε καν. Το σημαντικό είναι ότι άφησαν στην επόμενη κυβέρνηση άδεια ταμεία, το χρέος σε υπερδιόγκωση και τα επιτόκια σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι μόνο αυτό αλλά επιπλέον του προσέφερε ένα πολύτιμο δώρο: Το περίφημο “μαξιλάρι” των 37 δισ ευρώ το οποίο ξεπουπουλιάζουν ακόμη και για το οποίο δεν συμφωνούν όλοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι έπρεπε να αφεθεί με τόση γενναιοδωρία για την επόμενη κυβέρνηση.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος δέχεται κριτική από συντρόφους του ότι το παράκανε στην ευσυνειδησία: Οτι αγνόησε την κομματική σκοπιμότητα στο όνομα της εθνικής υπευθυνότητας  δυσκολεύοντας την εκλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ που θα είχε άλλη δυναμική συνδυασμένη με φιλολαϊκές παροχές τις οποίες επέτρεπε το πλεόνασμα.

Αλλά αυτά είναι ιστορία. Το παρόν είναι το ρούτερ του λαϊκισμού – ολοκαίνουργιο, τελευταίας τεχνολογίας, επιλεγμένο από τον Κυρ.Μητσοτάκη που αυτοπροβάλλεται ως  Ηρακλής, ως ο δυνατότερος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, που, όμως, στην εκδοχή του Ευριπίδη, ως Ηρακλής μαινόμενος, είχε πολύ κακό τέλος. Ως “άριστοι” που είναι, θα τα ξέρουν αυτά.