Αυτή είναι η Χρυσή Αυγή και δεν χρειάζεται κανένα βίντεο για να επιβεβαιωθεί η ιδεολογία της. Δεν χρειάζεται επίσης να αναζητούνται «αφορμές» για την εκάστοτε επίθεση. Αυτή είναι η πεμπτουσία του ναζισμού: ένα αποτρόπαιο γαϊτανάκι  βίας και αίματος.

Ads

Το νέο, όμως, επεισόδιο με την τραμπούκικη επίθεση του Κασιδιάρη σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Δένδια, οφείλει να προβληματίσει ξανά. Πρώτα και κύρια, τη δικαιοσύνη, καθώς εδώ και δύο χρόνια, συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος, η δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει σύντομα στην απαγγελία ποινών και παραδειγματικής τιμωρίας. Γιατί είναι φανερό ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στη δίκη, οδηγεί τη Χρυσή Αυγή στην πλήρη αποθράσυνση.

Το Κοινοβούλιο επίσης οφείλει να επανεξετάσει τις κυρώσεις που επιβάλλει. Τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπονται μέχρι σήμερα από τον Κανονισμό της Βουλής (αποβολή, μομφή, στέρηση μέρους της βουλευτικής αποζημίωσης, προσωρινή απαγόρευση συμμετοχής στις συνεδριάσεις) μοιάζουν εξαιρετικά ήπια μπροστά στην επιχειρούμενη απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από τους νοσταλγούς του Χίτλερ, του φασίστα Μεταξά και του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

Το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι η ΝΔ δεν είδε στην επίθεση κατά τους βουλευτή της μια ευκαιρία για να προτείνει μέτρα για την συγκρότηση ενός δημοκρατικού μετώπου και την απομόνωση της νεοναζιστικής συμμορίας. Η ακροδεξιά πτέρυγα της, κατάφερε να περάσει ως επίσημη θέση του κόμματος τη γραμμή που έσπευσε να ρίξει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ότι δηλαδή « για μια ακόμη φορά, η Χρυσή Αυγή διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ», στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο!

Ads

Και να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για το κόμμα που, όταν πρόεδρος του ήταν ο κ. Σαμαράς, συνομιλούσε με τον Κασιδιάρη με στόχο τον προσεταιρισμό των νεοναζί, ενώ ο σημερινός αντιπρόεδρος της, ο Α. Γεωργιάδης, παρέπεμπε από την επίσημη ιστοσελίδα του σε -ελεγχόμενο από τον ίδιο – site με βίντεο και ανθολογία ομιλιών βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χ. Παππάς είχε αποκαλύψει, σε μια ομιλία του στη Βουλή σε ανύποπτο χρόνο, ότι ο Γεωργιάδης προσπαθούσε να τον προσεταιριστεί λέγοντας του: «Καλύτερα να γίνει ο γιος μου Χρυσαυγίτης, παρά Συριζαίος και κομουνιστής. Εμείς οι δυο πρέπει να τα πούμε, εσύ είσαι λογικός».

Προφανώς ο «φασιστικός αυθορμητισμός» του Κασιδιάρη χάλασε τα σχέδια Γεωργιάδη για την προσέγγισης της Χρυσής Αυγής. Αλλά είναι δυνατόν οι δημοκρατικοί άνθρωποι στη ΝΔ να συμφωνούν με όλα αυτά;