Όταν πριν 2 μήνες ο Ντόναλτν Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία  για την κλιματική αλλαγή δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η φύση θα έδινε εκκωφαντική απάντηση με τον τυφώνα Χάρβει και τη βιβλική καταστροφή στο Χιούστον.

Ads

Έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί, εκατομμύρια σπίτια είναι κάτω από το νερό, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 38 και αυξάνεται,  οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Ταυτόχρονα,  τα χημικά και τα καύσιμα  στην ατμόσφαιρα και τους δρόμους από διαρροές και ατυχήματα, συνθέτουν έναν εφιάλτη. Ιδιαίτερα για τις περιοχές με χαμηλά εισοδήματα.

Κι όμως, όπως αναφέρει στο Democracy Now ο «πατέρας» της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, Δρ. Μπάλαρντ του Τexas Southern University, η καταστροφή ήταν απολύτως προβλέψιμη και θα ήταν σαφώς ηπιότερη αν δεν υπήρχε υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι επιπτώσεις είναι βιβλικές, αναφέρει, αλλά μας δείχνουν τι πρέπει να γίνει.
           
Το Χιούστον, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι μια καταστροφή που αναμενόταν γιατί ο «καπιταλισμός χωρίς κανόνες» ξεπέρασε τα όρια, χωρίς ελέγχους στις βιομηχανίες για τη ρύπανση και την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά και τo ανεξέλεγκτο μοντέλο της ανάπτυξης θυσίασε τις υποδομές στην πολιτεία, όπου συγκεντρώνονται οι πιο τοξικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ . Ούτε ανησύχησε από το «καμπανάκι» της τροπικής καταιγίδας Alisson με τους 20 νεκρούς το 2001.

Αγνόησαν τις επιπτώσεις, προσηλωμένοι στο κέρδος, όπως και ο Πρόεδρος Τραμπ που έκρινε τη συμφωνία του Παρισίου, «οικονομικά επιζήμια» για τις ΗΠΑ.  Αλλά τώρα οι πολίτες της  θερίζουν θύελλες στο Χιούστον.

Ads

Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή;