Το φώναζε από την πρώτη στιγμή ότι την ώρα των επεισοδίων έπαιζε μπάσκετ στην Ελευσίνα. Αλλά η ΕΛ.ΑΣ χρειαζόταν οπωσδήποτε κάποιον να του φορτώσει την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη. Είχαν υποστεί παταγώδη ήττα λόγω του βίντεο που έδειχνε δυο ένστολους να ξυλοκοπούν χωρίς λόγο πολίτη που διαμαρτυρήθηκε για τις παράλογες κυρώσεις που επέβαλαν σε οικογένεια για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. Και ήταν επιτακτική ανάγκη για έναν αντιπερισπασμό.

Ads

Την πλήρωσε ο “Ινδιάνος”. Ετσι βάφτισαν τον 30χρονο που συνέλαβαν, διέσυραν και τρομοκράτησαν μετά από καταγγελία ενός εξ αγχιστείας συγγενούς του, ψυχικά ασθενούς. Πέρασε επτά μήνες στη φυλακή μέχρι να ξεμπλέξει ενώ δεν υπήρχε απολύτως κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του.

Η αποφυλάκισή του δεν έτυχε μεγάλης δημοσιότητας. Και, κυρίως, δεν επέφερε συνέπειες για τους υπαίτιους της φοβερής ταλαιπωρίας που υπέστη. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει κάτι και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει κάτι, δηλαδή να διαλευκάνει την υπόθεση της κατασκευής ενόχου.

Ισως το πιο τρομακτικό σε αυτή την απαίσια ιστορία είναι η αδιαφορία γύρω από το βιασμό της προσωπικότητας ενός ανθρώπου που δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε το βαθμό της ανθεκτικότητάς του ούτε το βάθος του τραύματος που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Ads

Μπήκε στη φυλακή και βγήκε μέσα στη σιωπή. Σαν να ήταν ένα συνηθισμένο γεγονός. Ενας ακόμη “μπαχαλάκης” που τον “μπουζούριασαν” και την έβαψε γιατί το παράκανε. Και μετά, ένας ακόμη που σύρθηκε άδικα στη ΓΑΔΑ αλλά τελικά δικαιώθηκε.

Έτσι είναι; Ένας ακόμη; Και αν ο επόμενος είναι το παιδί μας, ο σύντροφός μας, ο φίλος μας, τι θα γίνει; Θα ενδιαφερθεί κανείς εκτός από εμάς;

Ηταν ευρηματικό το όνομα που του φόρτωσαν. Οι Ινδιάνοι σφαγιάστηκαν από τους λευκούς όταν έφτασαν στην ήπειρό τους χωρίς να ξέρουν γιατί και χωρίς κανείς να τους βοηθήσει.