Εκκινώντας από τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια, η κυβέρνηση θα χειριστεί τους μήνες που ακολουθούν το Πάσχα, τόσα σοβαρά θέματα, όσα δεν έχει αντιμετωπίσει καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση. 

Ads

Στην οικονομία, η ικανοποίηση που οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για χρέος και αποπληρωμή – τις οποίες χλεύαζαν οι παλιές πολιτικές δυνάμεις – είναι η κυρίαρχη ατζέντα στην Ευρώπη, μετριάζεται από την κρίσιμη και πολυεπίπεδη διαχείριση του τρόπου απεμπλοκής από τα μνημόνια με φιλόδοξο στόχο την «καθαρή» έξοδο και την πολιτική αυτοτέλεια.  

Παράλληλα με την πλέον επικίνδυνη τουρκική προκλητικότητα μετά το ’74 σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, η κυβέρνηση θα κληθεί να επιλύσει τεράστια εθνικά ζητήματα, είτε επειδή ωρίμασαν οι συνθήκες, είτε επειδή οι διεθνείς εξελίξεις το προκαλούν, με τεράστιο ιστορικό διακύβευμα. Σε πολιτικό επίπεδο, οι πρωτοβουλίες για διαλεύκανση των σκανδάλων, κυρίως, αλλά και για συνταγματική αναθεώρηση προκαλούν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις αν και μεταφέρουν την πίεση στους άλλους, προφανώς και λόγω της τακτικής υπεροχής του Τσίπρα.

Ακολουθεί μια σπάνια ιστορική συγκυρία όπου οικονομία, εξωτερική πολιτική και θεσμοί θα ξαναγράψουν το μέλλον της χώρας. Στο «γολγοθά» που ακολουθεί θα δοκιμαστούν οι πολιτικές αρετές του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι επιτυχημένο, θα έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της Αριστεράς στη χώρα.

Ads