Τα «Νέα» δεν κυκλοφόρησαν σήμερα, το ίδιο το «Βήμα» την Κυριακή, οι ιστοσελίδες του Συγκροτήματος Λαμπράκη έπεσαν και οι εργαζόμενοι – οι οποίοι είχαν στηρίξει επί μήνες την συνέχιση του Συγκροτήματος χωρίς να πληρώνονται – απολύθηκαν. 

Ads

Από τον νέο ιδιοκτήτη κ. Μαρινάκη δεν έχει δοθεί καμιά πληροφορία για το αν και πόσοι θα επαναπροσληφθούν και με τι είδους συμβάσεις, ούτε αν και πότε οι εφημερίδες και ιστοσελίδες θα επαναλειτουργήσουν. Ή ποια θα είναι η τύχη του Mega, στο οποίο ο Μαρινάκης απέκτησε το 22% των μετοχών, μέσω της εξαγοράς του Συγκροτήματος. 

Δεν είναι σαφές γιατί ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει ανοίξει ακόμη ούτε ένα από τα χαρτιά του. Πιθανώς να θέλει να καθυστερήσει η επαναλειτουργία για να μην θεωρηθεί το νέο καθεστώς συνέχεια του προηγούμενου, καθώς σε αυτή τη περίπτωση οι εργαζόμενοι θα αποκτούσαν δικαιώματα στα δεδουλευμένα και σε αποζημιώσεις. Εκτός και αν ο κ. Μαρινάκης δεν ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία, αλλά παρενέβη στον πλειστηριασμό του Συγκροτήματος Λαμπράκη για αποτρέψει την απόκτηση του από τον – θεωρούμενο πιο φιλικά προσκείμενο στη κυβέρνηση – Ιβάν Σαββίδη. 

Συμβαίνει συχνά με τις αυτοκρατορίες, όπως αυτή του Συγκροτήματος Λαμπράκη, να γκρεμίζονται γρήγορα, με πάταγο και προκαλώντας θύματα. Συχνά, γιατί οι αυτοκρατορίες πέφτουν στη παγίδα της ύβρεως και της αλαζονείας που λειτουργούν σαν μπούμεραγκ. Από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 το Συγκρότημα υιοθέτησε την θεωρία ότι «μαζί τα φάγαμε» και ότι «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας», παρότι ήταν το ίδιο που συντηρείτο με δάνεια, πολύ πάνω από τις δικές του δυνατότητες, όπως αποδείχθηκε. 

Ads

Τώρα οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, στο έλεος του ιδιοκτήτη, θα πρέπει να υποταχθούν στις «οικονομίες κλίμακας» και τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, που περιέγραφαν ως «μονόδρομο». Τα χρέη προς τις τράπεζες θα πληρώσουν κυρίως οι φορολογούμενοι ενώ κάποιοι από τους απολυμένους θα προσληφθούν με δυσμενέστερους όρους… Είναι ο παράδεισος του νεοφιλελευθερισμού, όπως πολλά προβεβλημένα στελέχη του Συγκροτήματος τον προπαγάνδιζαν. Αλλά για τους άλλους…