Η ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και η ασφάλεια που νιώθει ότι τα ΜΜΕ μπορούν να συγκαλύψουν και να παρουσιάζουν ως “επιτυχίες” τις υποχωρήσεις από πάγιες διπλωματικές θέσεις αναδείχτηκε ήδη τις πρώτες ώρες μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. 

Ads

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με μια απίστευτη δήλωση, έκανε γνωστό πως ούτε ο ίδιος γνώριζε ότι πρόκειται να υπογράψει τη Συμφωνία στο Κάιρο, μια δήλωση που δείχνει, αν μη τι άλλο, πλημμελή διπλωματική προετοιμασία και προχειρότητα. Ο δε Πρωθυπουργός, ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προέκυψε μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Μόνο που η διαπραγμάτευση καθυστερούσε επί χρόνια γιατί η Ελλάδα, σε μόνιμη βάση, δεν δεχόταν τους όρους, που τώρα δέχτηκε η κυβέρνησή του. 

“Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν λανθασμένη”, έγραφε το 2015 ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Άγγελος Συρίγος, περιγράφοντας ακριβώς τη συμφωνία που υπέγραψε τώρα η ΝΔ. Ο Άγγελος Συρίγος ήταν σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και σήμερα είναι βουλευτής της ΝΔ. Άραγε, Συρίγος και ΝΔ έκαναν στείρα και μαξιμαλιστική αντιπολίτευση επί ΣΥΡΙΖΑ ή η σημερινή κυβέρνηση υπαναχώρησε σε αυτά που αρνήθηκαν οι προηγούμενες; Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να νιώθουν άβολα. 

Όσο για την ουσία της υπόθεσης, η κυβέρνηση διαρρέει επιλεκτικά μέρη  της συμφωνίας αλλά δεν ενημερώνει επίσημα τον ελληνικό λαό για το σύνολο των προβλεψεων. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει στα ζητήματα της επήρειας της Κρήτης, της Ρόδου και του – ανύπαρκτου πλέον- Καστελόριζου στην οριοθέτηση ΑΟΖ.  Έχει δηλαδή “γκριζάρει” επίσημα της περιοχές που αμφισβητεί  η Άγκυρα

Ads

Η κυβέρνηση παίρνει κρίσιμες αποφάσεις δημιουργώντας αρνητικά προηγούμενα. Ακόμη και αν θεωρεί ότι αυτό είναι ένας ρεαλιστικός ελιγμός, αρνείται να αναλάβει το πολιτικό κόστος και παραπληροφορεί αλλά αρνείται επίσης οποιαδήποτε συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς εφόσον αλλάζει στάση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Η ΝΔ φαίνεται να εκμεταλλεύεται ακόμη και το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια μετριοπαθή αξιωματική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με το διχασμό που προκαλούσε η ίδια ως αντιπολίτευση.