Τη γενική εκτίμηση για ένα επικίνδυνα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης που επικρότησε την επίθεση στο Γιάννη Μπουτάρη και ανέχεται τη βία, επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό του Tvxs.gr

Ads

Η έρευνα καταγράφει ότι ένας στους 4 Έλληνες θεωρεί ​την​ επίθεση στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης «δικαιολογημένη και κατανοητή, λόγω των απόψεων του συγκεκριμένου προσώπου», παρέχοντας νομιμοποίηση  στη βία όταν διαφωνούν με ​την άποψη του θύματος. Κατά τα άλλα οι 2 στους 3 Έλληνες καταδικάζουν την επίθεση.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Ερευνών της Palmos Analysis Πασχάλη-Αλέξανδρο Τεμεκενίδη, το χειρότερο στοιχείο είναι ότι η έλλειψη σεβασμού στη διαφορετική άποψη είναι ιδιαίτερα έντονη στους νέους 17-34 ετών και δεν περιορίζεται σε ψηφοφόρους ​ακραίων κομμάτων όπως ​της Χ.Α. αλλά διατρέχει όλο το πολιτικό σύστημα. Μάλιστα, σημειώνει ότι όσοι ανησυχούν για το «αυγό του φιδιού» φαίνεται ότι μάλλον πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως «το φίδι είναι ήδη εκεί έξω, και είναι βόας…»

Δεν​ πέρασε απαρατήρητο άλλωστε ότι ένας από τους δράστες της επίθεσης είναι 1​7χρονος. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε, σε μια επίδειξη αβάσταχτης πολιτικής ελαφρότητας, να επικροτήσει την ιστορική άγνοια, δηλαδή την «πηγή του κακού». «Τι ενδιαφέρει έναν 17χρονο η δολοφονία του Λαμπράκη το 1963;», διερωτήθηκε, προκαλώντας αμηχανία ακόμη και στους δημοσιογράφους του πάντα «φιλόξενου» – για τον ίδιο – Σκάι. 

Ads

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρώτο κεφάλαιο της τραγωδίας που κατέληξε με τη Χούντα των Συνταγματαρχών και την Ελλάδα «στο γύψο» δεν είναι παρά «στερεότυπα». Όπως μάλλον «στερεότυπο» θα είναι και γνωστή ρήση: «Όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να τη ξαναζήσει»…