Ο απίστευτος ισχυρισμός του Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι το νερό είναι απαράδεκτο φτηνό, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια. Ο βουλευτής της ΝΔ επιχείρησε να τα μαζέψει αλλά και στη διευκρινιστική δήλωση το επανέλαβε, καθώς δεν πρόκειται απλώς για «χοντράδα» αλλά αποτελεί δομικό στοιχείο της αντίληψης και της ιδεολογίας του χώρου που εκπροσωπεί.

Ads

Η θέση του Παπαδημητρίου απαντά σε μια νεοφιλελεύθερη εμμονή για την έννοια του δημόσιου αγαθού. «To νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φθηνό, η σπατάλη του είναι εξωφρενική» υποστήριξε χαρακτηριστικά και μάλιστα κατηγόρησε τους Δήμους και κυρίως τις μικρές πόλεις για την πολιτική τους.

Το πρώτο που πρέπει κανείς να επισημάνει είναι η τρομερή άγνοια ενός βουλευτή, ο οποίος δεν γνωρίζει ότι το νερό τιμολογείται σε λογικά επίπεδα μόνο στο Λεκανοπέδιο, λόγω της οικονομίας κλίμακας που επιτυγχάνεται από την ύπαρξη της ΕΥΔΑΠ. Σε όλη την ελληνική επαρχία το νερό είναι πανάκριβο, οι πολίτες έξαλλοι και οι επιχειρήσεις ύδρευσης υπερχρεωμένες καθώς κατασκευάζουν δαπανηρές υποδομές για να παρέχουν ύδρευση και αποχέτευση σε μικρό αριθμό πολιτών.

Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για μια ελίτ που αδυνατεί να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα. Εξάλλου το πραγματικό κίνητρο δεν είναι η συζήτηση για τη σπατάλη και την τιμή του νερού, αλλά η ιδιωτικοποίηση του, όπως είχαν εξάλλου σχεδιάσει ΝΔ και δανειστές την περίοδο Σαμαρά. Έτσι απλά και κυνικά.

Ads

Αυτά τα φρικαλέα πειράματα έχουν εφαρμοστεί μόνο στη Λατινική Αμερική έχοντας εξαγριώσει και εξαθλιώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Κάθε δημοκρατική χώρα οφείλει να εξασφαλίζει την πρόσβαση σα βασικότερα δημόσια αγαθά όπως είναι το νερό. Οι φυσικοί πόροι δεν προσφέρονται για νεοφιλελεύθερα πειράματα αλλά ανήκουν στους πολίτες.