To Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε και το δεύτερο αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή, υπόθεση που γίνει σύμβολο για όλη την Ευρώπη. Ο εισαγγελέας της έδρας Γ. Γεράκης, που υποστήριξε στην πρότασή του ότι δεν αποδείχθηκε θεμελιωτικό γεγονός και δεν προσκομίστηκε νέο στοιχείο, κρύφτηκε πίσω από μια δικονομική τυπολατρία για να αποφύγει την ουσία.

Ads

Σύμφωνα με το δικαστήριο δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και πράγματι στην ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει αλλάξει τίποτε που να δικαιολογεί κάτι διαφορετικό. Ίσως να είχαν άλλη μεταχείριση αν ήταν έμποροι ναρκωτικών, αν είχαν εμπλακεί σε τραπεζικό σκάνδαλο, αν ήταν διεφθαρμένοι πολιτικοί, αν είχαν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, αν είχαν δολοφονήσει εν ψυχρώ αντιφασίστα. Ή αν εμπλεκόταν με την υπόθεση Siemens, για την οποία ο ίδιος «τυπολάτρης» εισαγγελέας είχε ξεχάσει να μεταφράσει το σχετικό βούλευμα και διώκεται πειθαρχικά…

Η ουσία δεν βρίσκεται στο διάτρητο αποδεικτικό υλικό αλλά στην επιδεικτική σκληρότητα  που μαρτυρά ότι η υπόθεση έχει ιδεολογικοποιηθεί ως μάχη του «κράτους της Δεξιάς» εναντίον της Αριστεράς εν συνόλω. Ο υποτιμητικός τρόπος που απευθύνθηκε η έδρα στους κατηγορούμενους, οι παρωχημένες εκφράσεις όπως η  «αντικοινωνικη συμπεριφορά» τους, η απαξίωση της Προέδρου για τη διδακτορική διατριβή της Ηριάννας, οι φράσεις του Εισαγγελέα που έμοιαζαν να απαντούν στο Σ. Κοντονή, είναι συμπτώματα απονομής δικαίου «μαύρων εποχών».

Το κλίμα έχει φορτιστεί επικίνδυνα από μια πολιτική και κοινωνική τάξη που νιώθει να απειλείται και ενεργοποιεί ένστικτα «βαθέως κράτους». Είμαστε σε μια “κόκκινη ζώνη” και υπό την έννοια αυτή, τόσο η βία όσο και οι ακραίες αντιδράσεις για την απόφαση, εκτός από κατακριτέες είναι και προβληματικές καθώς εξυπηρετούν το διχαστικό αφήγημα που καλλιεργείται από την άλλη πλευρά.

Ads

Η συνταγή πάντως αν θέλεις να κυκλοφορείς ελεύθερος είναι να έχεις συνήγορο τον Μάκη Βορίδη. Ρωτήστε τους κατηγορούμενους του σκανδάλου Energa- Hellas Power που κόστισαν 152 εκατομμύρια στον ελληνικό λαό, επέστρεψαν μόλις 2,5 και γλεντάνε στη Μύκονο. Αυτή είναι δικαιοσύνη!