Το κάλεσμα για την 24ωρη αποχή από το facebook και τις συνεργαζόμενες με την ίδια εταιρεία πλατφόρμες (Messenger, WhatsApp και Instagram) αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στο σκάνδαλο της αναίσχυντης υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων των χρηστών και την χρησιμοποίηση τους για οικονομικούς και πολιτικούς σκοπούς.

Ads

Οι αποκαλύψεις για την πρόσβαση της Cambridge Analytics στα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και το ρόλο που έπαιξε στις αμερικανικές εκλογές και στο δημοψήφισμα για το brexit δεν πρέπει να μείνουν χωρίς συνέχεια. Ήδη μια σειρά επιφανή στελέχη της ψηφιακής βιομηχανίας, όπως ο συνιδρυτής της Αpple, Steve Wosniac προχώρησαν στη διαγραφή του λογαριασμού τους στο facebook.

Ενδεχομένως, τα δισεκατομμύρια των χρηστών να μην είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσουν σε μια τόσο ριζοσπαστική κίνηση. Μπορούν όμως, συμμετέχοντας στο σημερινό μποϊκοτάζ, με στόχο τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου, που η εταιρεία του κ. Μαρκ Ζάκερμπεργκ- ο οποίος καταθέτει σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο-  έχει επιμελώς αποφύγει να κάνει.

Οι χρήστες του facebook στην Ελλάδα καλούνται να μην συμπεριφερθούν σαν ψηφιακοί νεόπλουτοι, αλλά  να ακολουθήσουν το παγκόσμιο αίτημα για τον σεβασμό της προσωπικής τους  ζωής. Να λειτουργήσουν ως ενεργοί πολίτες και όχι ως πιόνια πολιτικής χειραγώγησης.

Ads