Η – επί της αρχής – συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών  για σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία ήταν αναμενόμενη. Η πανίσχυρη γερμανική οικονομική ολιγαρχία, δύσκολα θα άφηνε να παραταθεί η πολιτική κρίση που αδυνάτισε τον ηγεμονικό ρόλο του Βερολίνου στην Ευρώπη. Στενά δεμένη με τα συμφέροντα αυτά, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών ήταν υποχρεωμένη να συναινέσει, παρά τις φωνές της αριστερής πτέρυγας του κόμματος που κάνει λόγο για «επαίσχυντη συμφωνία».

Ads

Ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία υποχωρεί κάθε φορά που συμμετέχει σε «Μεγάλο Συνασπισμό» υπό την δεξιά, η συμφωνία περιέχει και θετικά στοιχεία. Το σοσιαλδημοκρατικό SPD καταφέρνει να επιβάλει ορισμένες θέσεις του, ειδικά στον κοινωνικό τομέα,  σε πολιτικές που έπληξαν τον προοδευτικό χαρακτήρα του. Η  Μέρκελ ήταν υποχρεωμένη να κάνει υποχωρήσεις για να μην διακινδυνεύει την τέταρτη θητεία της ισορροπώντας, για μια ακόμη φορά,  ανάμεσα στα αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών και τις θέσεις της βαυαρικής δεξιάς για περιορισμούς στην υποδοχή προσφύγων.

Είναι σημαντικό ότι μεγάλο μέρος της συμφωνίας αναλώνεται στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως ​στις προκλήσεις ​της ατζέντας Μακρόν για μεταρρυθμίσεις και εμβάθυνση. Τα μικρά βήματα που γίνονται για την απομάκρυνση από το δόγμα Σόιμπλε είναι θετικά, αλλά παραμένει το ερώτημα ποιος θα αναλάβει το κρίσιμο υπουργείο των Οικονομικών, που επηρεάζει καθοριστικά την πορεία της ΕΕ και ειδικά της ευρωζώνης.

Καθώς οι ΗΠΑ υποχωρούν από την διεθνή σκηνή εξαιτίας μιας αλλοπρόσαλλης, ακροδεξιάς  ηγεσίας τους, η εμβάθυνση της ΕΕ είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει αλλαγές στο κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ, όπως ζητούν οι χώρες του Νότου. Στη καλύτερη περίπτωση, ο σχηματισμός κυβέρνησης, που θα πρέπει να εγκριθεί από τη βάση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από το Πάσχα. Προς το παρόν, μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά η πολιτική κρίση στη Γερμανία  δημιουργεί προσδοκίες για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον.

Ads