Η τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη υπογραμμίζει πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση των επιθέσεων των τζιχαντιστών που συνταράσσουν τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη. 

Γιατί, αν οι κυβερνήσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο ή ακόμη και στις Βρυξέλλες έχουν εμπλακεί στους πολέμους στη Μέση Ανατολή, η φημισμένη ισπανική πόλη δεν αποτελούσε καθόλου έναν προβλέψιμο στόχο. 

Αντίθετα με την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη το 2004, όταν η ισπανική κυβέρνηση συμμετείχε στην εισβολή στο Ιράκ, η Ισπανία δεν έχει σήμερα ενεργό συμμετοχή στους πολέμους. Η χώρα δηλώνει ανοικτή στην υποδοχή προσφύγων από τη Συρία ή το Ιράκ. 

Μάλιστα, ειδικά στη Βαρκελώνη, 300.000 άνθρωποι συμμετείχαν πριν από μήνες σε διαδήλωση ζητώντας η Ισπανία να υποδεχθεί «από αυτή τη στιγμή» τους χιλιάδες πρόσφυγες, που έχει δεσμευτεί να φιλοξενήσει. 

Δεν είναι βέβαιο ότι το Ισλαμικό Κράτος, που έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη, είχε οργανώσει την επίθεση. Φαίνεται ότι αυτές οι «low cost» τρομοκρατικές ενέργειες, στις οποίες αρκεί ένα φορτηγάκι για να σπείρει τον όλεθρο, πραγματοποιούνται εκεί που υπάρχουν διαθέσιμοι δύο φανατικοί εγκληματίες έτοιμοι να σκοτώσουν και να πεθάνουν. 

Ο στόχος είναι αστικά κέντρα όπως η Βαρκελώνη, που συμβολίζουν ένα ανοιχτό, δημοκρατικό και κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής. Και από αυτή την άποψη καμιά πόλη δεν πρέπει να θεωρεί ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο.