Αν υπήρχε βραβείο πολιτικού καιροσκοπισμού, θα πήγαινε σίγουρα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη. Γιατί όπως ανακοίνωσαν τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν θα ψηφίζουν από εδώ και στο εξής κυβερνητικά νομοσχέδια ή τροπολογίες, ακόμη και αν συμφωνούν, αν πρώτα δεν τις ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ!

Ads

Τη στάση «αρχών» είχε ήδη καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό, όταν διεξάγονταν οι συζητήσεις για το Κυπριακό και ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το όνομα της γειτονικής ΠΓΔ της Μακεδονίας: «αν δεν ψηφίσουν τη λύση οι ΑΝΕΛ, δεν την ψηφίζουμε ούτε εμείς». Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα στριμώξει τη κυβέρνηση. Το λυπηρό είναι, ότι, προφανώς κατόπιν συνεννοήσεως, την ίδια θέση υιοθέτησε και η «κεντροαριστερά» της κυρίας Γεννηματά.

Το μόνο όμως που δεν ακούστηκε για την τροπολογία Κοντονή είναι η ουσία. Αποτελεί συμμόρφωση της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά την άρνησή της να εφαρμόσει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και όχι αναγνώριση κάποιου σωματείου ή εθνικής μειονότητας, όπως η καταδίκη για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Εκτός από τον κοινοβουλευτισμό, τα δύο κόμματα αναιρούν και τον ίδιο τους εαυτό. Επί Σαμαρά υπήρξε παρόμοια τροπολογία που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν το ΠΑΣΟΚ είχε αρνηθεί να ψηφίσει μέτρα εθνικιστικού χαρακτήρα για τη μειονότητα της Θράκης, αυτά πέρασαν με την ψήφο της … Χρυσής Αυγής!

Ads

Καινοφανές είναι και το επιχείρημα που εκφράστηκε πως, περίπου, «δεν θα μας πουν οι Ευρωπαίοι τι θα εφαρμόζουμε στο εσωτερικό της χώρας». Θα μπορούσε να έχει ειπωθεί από τον Ερντογάν που έχει αλλεργία με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά διατυπώθηκε  από τους υπέρμαχους του «Μένουμε Ευρώπη»!

Για τη χώρα που στηρίζει την εξωτερική της πολιτική στις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου, όπως για τα κατεχόμενα της Κύπρου και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου,  η τροπολογία μοιάζει μονόδρομος .Ο a la carte σεβασμός των αποφάσεων αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι.

Τελικά «μένουμε Ευρώπη» ή «μένουμε Βαλκάνια;».