Κάποια στιγμή η κυβέρνηση Παπαδήμου κόντεψε να πέσει, γιατί η τρόικα ζητούσε περικοπές 300 εκατ ευρώ. Με ένα Νεϊμάρ θα είχε λυθεί το πρόβλημα: κάπου τόσα λεφτά θα κοστίσει  η μεταγραφή του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή από την Μπαρτσελόνα στην Πάρι Σανιτ Ζερμαίν, χώρια οι ατζέντηδες ή τα 50 εκατ που θα κερδίζει ο παίκτης κάθε χρόνο.

Ads

Με το σύνολο των χρημάτων της μεταγραφής να  το μισό δις, ανταγωνιζόμενο τους ετήσιους προϋπολογισμούς φτωχών χωρών, η μετακίνηση Νεϊμάρ πάει πολύ πέρα από το ποδόσφαιρο: συμβολίζει τη πλήρη και κυνική κυριαρχία του χρήματος στην εποχή μας καθώς και το θρίαμβο της εικόνας και των δημοσίων σχέσεων.

Γιατί ο Νεϊμάρ μπορεί να είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά αυτό που επίσης προσέλκυσε τους αγοραστές του είναι ότι είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής ποδοσφαιριστής στο Twitter στο κόσμο με 30 εκατ να τον ακολουθούν ενώ προπορεύεται του μέχρι τώρα συμπαίκτη του Λ. Μέσι στο instangram με 78 εκατ. οπαδούς. Διαφημίζοντας από προϊόντα ομορφιάς  έως τη συμμετοχή του σε εκστρατείες για την πρόληψη, ο Νεϊμάρ είναι μια μηχανή παραγωγής εικόνας, ότι δηλαδή ακριβώς επιδιώκει και η UEFA.

Για αυτό ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν θα εξετάσει παρά καθυστερημένα , το 2018, αν η ακριβότερη μεταγραφή στη ποδοσφαιρική ιστορία παραβιάζει τους κανόνες της,  που απαγορεύουν σε μια ομάδα να έχει έλλειμμα 30 εκατ. Εκτός και αν οι μεγαλομέτοχοι του Κατάρ που ελέγχουν την ομάδα-δίνοντας στην υπόθεση και την γεωπολιτική της διαστάση- βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη, η Πάρι Σαιντ Ζερμαίν θα παρουσιάσει σοβαρό έλλειμμα.

Ads

Λεπτομέρειες, όπως άλλωστε και το γεγονός ότι ο Νεϊμάρ έχει ανεξόφλητους λογαριασμούς με την ισπανική δικαιοσύνη για διακίνηση 83 εκατ ευρώ, ενώ η βραζιλιάνικη ερευνά τον παίκτη για φοροδιαφυγή και παραποίηση εγγράφων. Μπορεί να στέρησε κάποια χρήματα από τις φτωχικές φαβέλες της Βραζιλίας, αλλά όταν ο Νεϊμάρ βάζει γκολ ο λαουτζίκος ξεχνάει τον καπιταλισμό και τη φτώχεια του.