Τη μέρα που άρχισαν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν φανεί η απόδοσή τους, μάθαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα ότι δεν αποκλείεται γενικό lockdown στην Αττική.

Ads

Την ίδια μέρα μάθαμε από τον «Βηματοδότη», γιατί αυτό του είπε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ότι «τα Χριστούγεννα θα σωθούν»,  δηλαδή προς το τέλος Δεκεμβρίου θα ψωνίζουμε, θα ταξιδεύουμε, θα βρισκόμαστε με τους φίλους μας σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.

Γίνεται να ισχύουν και τα δύο; Όχι αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία για το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ανακολουθίες, οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις είναι δομικά στοιχεία της μεθόδου διαχείρισης της πανδημίας. Δεν υπάρχει συγκροτημένη στρατηγική αλλά μόνο σπασμωδικές αποφάσεις που επιτείνουν τη συλλογική ανασφάλεια, ενισχύουν τη σύγχυση και ακινητοποιούν τους πολίτες που, μη ξέροντας τι υπάρχει μπροστά, αναγκαστικά συσπειρώνονται γύρω από τη μόνη σταθερά, που είναι η κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ανακοινωθούν επίσημα τα κρούσματα, όταν οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, όπως χθες, προαναγγέλλει το κακό ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας για να υπογραμμιστεί η ταύτιση της κυβέρνησης με το κράτος, την πολιτεία, τους θεσμούς. Αυτοί ξέρουν, αυτοί μας κατευθύνουν, αυτοί κουράζονται για το καλό μας, αλλά αυτοί δεν φταίνε ποτέ.

Ads

Έχει γίνει λάθος στη συνταγή. Και αντί να την αλλάξουν, συνταγογραφώντας τεστ, δίνοντας τη μάχη για την αποσυμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αραιώνοντας τους μαθητές στις σχολικές αίθουσες, επιτάσσοντας ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων, επιμένουν στο λάθος.

Γιατί μπορούν. Γιατί δεν καλούνται να λογοδοτήσουν. Γιατί το είδωλό τους στον καθρέφτη των ΜΜΕ είναι προστατευμένο. Γιατί έχει μεγαλύτερη σημασία μια ανάρτηση του Πολάκη από την κραυγή αγωνίας των εξουθενωμένων νοσοκομειακών γιατρών και του Καρανίκα από μια καταγγελία του καταρρακωμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

Γιατί έχουν χρόνο, χρήμα και δύναμη. Γιατί αισθάνονται παντοδύναμοι… για την ώρα.