Η αναμενόμενη εδώ και καιρό ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τις νέες προμήθειες -μαμούθ οπλικών συστημάτων θέτει ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα. Πρώτα απ όλα, έχει υπάρξει μια σοβαρή μελέτη για τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες και τη στρατηγική της χώρας; ‘Η θα επανέλθουμε στην αδιέξοδη κούρσα εξοπλισμών, με bonus για τα «γαλάζια παιδιά» ένα θηριώδες πακέτο διορισμών στις ένοπλες δυνάμεις;

Ads

Η δεύτερη απορία μας είναι το γιατί επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός τέτοια σπουδή για προμήθεια οπλικών συστημάτων, τη στιγμή που είναι σαφές ότι βρίσκεται σε συνδιαλλαγή με τον Ερντογάν; Είναι ξεκάθαρο ότι μελετάται προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες και συμφωνία -πακέτο για τις λοιπές διμερείς διαφορές. Μέχρι και κρυφή προκαταρκτική συμφωνία ομολόγησε ότι υπέγραψε, ο Πρωθυπουργός. Άρα αφού τα βρίσκουμε – ή μπορούμε να τα βρούμε – με τον Ερντογάν, για ποιο λόγο να ξοδέψουμε απίστευτα ποσά, μεσούσης μιας απίστευτης οικονομικής κρίσης;

Ακόμη και η φιλοκυβερνητική «Καθημερινή», που μάλιστα εκφράστηκε εξαρχής υπέρ των εξοπλισμών, κρατά αποστάσεις και στο σημερινό κύριο άρθρο της επισημαίνει: «Οι περιστάσεις αυτές επιβάλλουν να ορίσουμε καθαρά και ψύχραιμα το εθνικό συμφέρον – χωρίς αποσιωπήσεις, αλλά και χωρίς βερμπαλισμούς. Καλύτερα προετοιμασμένη και συσπειρωμένη είναι η κοινή γνώμη που έχει ακούσει στεγνή την αλήθεια για το τι πραγματικά διακυβεύεται. Και δεν αφήνεται να παρασυρθεί από τεχνητό ανταγωνισμού γοήτρου».

Όσο για τη νέα εκδοχή του «Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία» και τους φίλους τους παλιούς, οι πολίτες βλέπουν ότι οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» δεν έχουν πρόβλημα να επιβάλλουν στη χώρα σκληρά μνημόνια αλλά και να πουλάνε αεροπλάνα και βαπόρια πολλών δισ. ευρώ ενώ το χρέος της Ελλάδας έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, όπως συμβαίνει τώρα, γα να διασωθεί η γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Ads

Παρά τη δραματική φτωχοποίηση και καθώς εξελίσσεται μια νέα κρίση που προμηνύει ιλιγγιώδη ύφεση, η χώρα δεν θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, το σύστημα υγείας, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος, παρά μόνο το στρατό της. Αλλά ένα έθνος είναι πραγματικά θωρακισμένο όταν οι πολίτες αισθάνονται σίγουροι ότι μεθαύριο δεν θα ψάχνουν στα σκουπίδια. Και επίσης ότι οι θυσίες τους δεν θα πάνε σε μίζες, όπως συμβαίνει συστηματικά με όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Αυτό το τελευταίο ήρθε να υπενθυμίσει, δημοσιεύοντας μάλιστα και άρθρο, ο διωκόμενος και προφυλακισθείς για τις μίζες των εξοπλιστικών Γιάννος Παπαντωνίου, με  νουθεσίες για… νέες αγορές όπλων και ύμνους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η σημερινή κυβέρνηση κινείται σε σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στηρίζεται στην αναβάθμιση της αμυντικής μας ισχύος και σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας». Αφού το λέει και ο Παπαντωνίου..