Οχι μόνο προγραμμάτισαν στρατιωτική παρέλαση για τις 25 Μαρτίου αλλά έστειλαν και προσκλήσεις σε Πούτιν, Μακρόν και Κάρολο της Μ. Βρετανίας. Eντάξει, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ήδη αρνητικά, αλλά σημασία έχει η πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Ads

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι πρόκειται για άσκηση μαύρου χιούμορ. Στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με βασικό θέμα τα ευρωτουρκικά και στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν, θα κάνουμε επίδειξη πυγμής στην Αγκυρα, παραβιάζοντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, για να δει ο Ερντογάν ποιοι είμαστε.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα έχουν βγει στους δρόμους τα αγήματα και θα γίνεται «σεισμός-σεισμός-συνωστισμός» στην πλατεία Συντάγματος, που έλεγαν και στα γενέθλια του προέδρου του ΔΣΑ Δ. Βερβεσού οι συνάδελφοί του που του ευχήθηκαν στριμωγμένοι στο γραφείο του.

Επειδή, όμως, δεν είναι αστείο αλλά οργανώνεται στα σοβαρά ο εορτασμός της εθνικής επετείου, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα:

Ads
  • Η επιτροπή επιστημόνων του υπουργείου Υγείας ρωτήθηκε και εισηγήθηκε στρατιωτική παρέλαση και συγκέντρωση στις 25 Μαρτίου;
  • Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε για την πορεία των εμβολιασμών; Γιατί ο μέχρι στιγμής ρυθμός δεν δείχνει ότι στην αρχή της άνοιξης θα έχει τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.
  • Ποιος αποφάσισε το επετειακό νταβαντούρι; Το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Αμυνας, το Μέγαρο Μαξίμου, η Επιτροπή 2021 ή όλοι μαζί;
  • Ποιο είναι το σκεπτικό που υποστηρίζει αυτόν τον προγραμματισμό;
  • Πώς δικαιολογείται οι ποινικοποίηση των διαδηλώσεων την ώρα που άλλου είδους συγκεντρώσεις οργανώνονται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης;

Μετά από 85 μέρες lockdown ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για τις κόκκινες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Αττική, στην οποία βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Είναι προφανές ότι κάτι δεν έχει πάει καθόλου καλά. Το τι ακριβώς το ξέρουν οι ειδικοί που έχουν καθημερινή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης και ανάλογα με τις εκτιμήσεις τους κάνουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση που ή τις σέβεται ή τις αγνοεί.

Διαφάνεια και λογοδοσία δεν υπάρχουν. Κανείς δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Εκ του αποτελέσματος διαπιστώνεται ότι το lockdown είναι σχετικό (όπως προκύπτει από τα αποτελέσματά του), αλλά απόλυτο ως προς τις επιπτώσεις του στην οικονομία και την ψυχική υγεία.

Το lockdown ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου για τρεις εβδομάδας και πηγαίνουμε ολοταχώς στους τρεις μήνες. Και αυτό συμβαίνει χωρίς καμία εξήγηση που να βγάζει νόημα.

Γιατί άνοιξε το λιανεμπόριο άνευ όρων αφού τόσο γρήγορα επιστρέφει το click away; Γιατί άνοιξαν οι εκκλησίες στα Θεοφάνεια αφού ο κίνδυνος υπερμετάδοσης ήταν μεγάλος; Γιατί δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τρέξει ή να περπατήσει μετά τις 9 το βράδυ όταν η τηλεεργασία ισχύει κατά 50% και ούτε καν αυτό το ποσοστό δεν είναι βέβαιο ότι εφαρμόζεται στην πράξη;

Μέσα σε μια τόσο θλιβερή κατάσταση για την οποία υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να διατηρήσει στοιχειώδη σοβαρότητα και να μη μοιράζει προσκλήσεις για εθνικοπατριωτικά πάρτυ.

Ας σεβαστεί την τεράστια κοινωνική οδύνη και τoυς 5.764 νεκρούς της πανδημίας.