Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι, όπως όλα δείχνουν, το σημείο θραύσης για το σύστημα Μητσοτάκη. Ήδη έχασε το δεξί του χέρι, τον αντ αυτού, τον ανιψιό και εξ απορρήτων του Γρ. Δημητριάδη, ενώ φαίνεται πως χάνει και τον έλεγχο στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας.

Ads

Για πρώτη φορά ο πανίσχυρος κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός δεν είναι ικανός να σώσει την παρτίδα.

Ο διεθνής διασυρμός της κυβέρνησης δεν κρύβεται και η έλλειψη συμμαχιών στο κοινοβούλιο επίσης.

Το μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα του Κ. Μητσοτάκη, η απήχηση του στο κέντρο, δέχθηκε σοβαρότατο πλήγμα.

Ads

Ποιος προοδευτικός πολίτης θα ανεχτεί μια τέτοια παραβίαση των βασικών κανόνων  του κράτους δικαίου και μια τόσο αλαζονική αντιμετώπιση των θυμάτων των υποκλοπών;

Το turning point, όπως λένε στην πολιτική επιστήμη το σημείο μετά το οποίο η κάθοδος ενός κόμματος γίνεται μη αναστρέψιμη, για την κυβέρνηση Τσίπρα ήταν η τραγωδία στο Μάτι.

Όχι γι αυτό καθαυτό το γεγονός που οφειλόταν πρωτίστως σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλά για τους κάκιστους επικοινωνιακούς χειρισμούς που έγιναν και για τη μη ανάληψη της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης γρήγορα.

Το turning point για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών. Γι αυτό καθαυτό το γεγονός της παρακολούθησης πολιτικού αρχηγού και για την ατυχέστατη διαχείριση της κυβερνητικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Αλ. Τσίπρας πλήρωσε ακριβά το Μάτι. Ο Κ. Μητσοτάκης θα πληρώσει σίγουρα τα έργα και τις ημέρες της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας του και σύντομα θα φανεί πόσο ακριβά.