Όταν οι περιβόητες αγορές αρχίζουν να ανησυχούν, κάτι σοβαρό συμβαίνει. Αυτές τις μέρες, τα επιτόκια δανεισμού της Γαλλίας αυξήθηκαν σε σχέση με αυτά της Γερμανίας, καθώς οι χρηματιστές θεωρούν την τελευταία ακόμη πιο σίγουρη λύση για τις κάθε λογής επενδύσεις.  Αιτία είναι η τελευταία δημοσκόπηση, που δείχνει τον Ζαν Λυκ Μελανσόν να βρίσκεται στη τρίτη θέση στη κούρσα για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Σε απόσταση στατιστικού λάθους από τους δύο πρώτους υποψηφίους, τον πρώην τραπεζίτη Ε. Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

Ads

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, αν Λε Πεν και Μελανσόν βρεθούν αντιμέτωποι στο δεύτερο γύρο, ο υποψήφιος της Αριστεράς κερδίζει άνετα, με ποσοστό 57%. Και τι ζόρι τραβάνε οι αγορές; Ο Μελανσόν έχει εξαγγείλει, εξηγούν οι Financial Times, «να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 250 δις το χρόνο, να μειώσει τις ώρες εργασίας από 35 σε 32 την εβδομάδα και να επιβάλλει 100% φόρο σε όλα τα εισοδήματα που είναι πάνω από 20 φορές υψηλότερα από το μεσαίο εισόδημα».

Το γεγονός ότι οι αγορές δεν ανησυχούν, εδώ και καιρό, από την πιθανότητα να εκλεγεί η Λε Πεν, έχει τη σημασία του. Το θέμα εδώ είναι ότι ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» έχει κάνει ως τώρα μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία, εκμεταλλευόμενος την κατάρρευση των Σοσιαλιστών μετά την καταστροφική θητεία Ολάντ, την ελαφρότητα του Μακρόν και τις απειλές εναντίον του κράτους πρόνοιας που εκτοξεύουν τόσο ο τελευταίος όσο και ο εκπρόσωπος της δεξιάς αμάρτησα- για τη-γυναίκα μου Φιγιόν.

Για πρώτη φορά στη πρόσφατη γαλλική ιστορία οι δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν στον δεύτερο γύρο δεν έχουν ξεκαθαρίσει 10 μέρες πριν τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις μπάζουν νερά διεθνώς και, όπως έδειξε το δημοψήφισμα για το Brexit και η εκλογή Τραμπ, όλα μπορούν να συμβούν. Σε ανοδική πορεία το τελευταίο καιρό, ο υποψήφιος της Αριστεράς έχει πιθανότητες να τα καταφέρει, αλλάζοντας την πορεία της Ευρώπης.

Ads

Έχει ήδη δημιουργήσει ένα αυθεντικό κοινωνικό κίνημα, όπως έδειξαν οι χωρίς προηγούμενο μαζικές συγκεντρώσεις του, την Κυριακή στη Μασσαλία και χθες στην Λιλ. 

Τότε κι εμείς, όπως εκείνος απήγγειλε Ρίτσο στη πρόσφατη συγκέντρωση του στη Μασσαλία, θα του απαγγείλουμε του Γιώργου Σεφέρη το «Λίγο ακόμα» να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Σε πείσμα και των αγορών.