Καθυστερημένη αλλά προς την σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία για αλλαγή των ρυθμίσεων στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών για τα μπλοκάκια. Η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν έχει χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα και ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διόρθωση ενός λάθους που θα έπρεπε να έχει διαπιστωθεί νωρίτερα.

Ads

Η εμπειρία αυτή είναι εξαιρετικά διδακτική για την αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης σε διαχειριστικές αβελτηρίες. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών έχουν περάσει μήνες άγχους και αγωνίας προσπαθώντας να βγάλουν άκρη μέσα από διαρροές, αντιφατικές δηλώσεις, εγκυκλίους πάνω στις εγκυκλίους, συγκεχυμένες πληροφορίες και την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Είναι ανυπόφορο για έναν εργαζόμενο να ξεκινάει τη μέρα και το μήνα του χωρίς να ξέρει τι τον περιμένει και είναι προφανές η φθορά που συνεπάγεται για την κυβέρνηση μια τέτοια ομηρεία των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης και έχουν ήδη υποστεί μείωση εισοδήματος και αλλεπάλληλες δυσάρεστες ανατροπές βεβαιοτήτων.

Οχι μόνο αυτό, αλλά έχουν συμβεί ήδη δυσάρεστες εξελίξεις, αφού έχουν κλείσει πολλές χιλιάδες μπλοκάκια μέσα στον πανικό για τις επερχόμενες ρυθμίσεις σε μια συγκυρία που ζητούμενο είναι η αύξηση της απασχόλησης και όχι της μαύρης εργασίας.

Ads

Τι φταίει για όλα αυτά; Τι δεν πάει καλά στον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών; Ποιος εμπνεύστηκε ένα τόσο σαθρό σχέδιο στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος και έβαλε σε περιπέτεια τόσους πολίτες φέρνοντας την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση;

Ολα δείχνουν ότι η απόφαση για τη διόρθωση του λάθους πάρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όταν κατάλαβαν ότι έχουν μπλέξει σε μια κατάσταση με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις και χωρίς ασφαλές δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ευτυχώς που τελευταία στιγμή έστριψαν το τιμόνι αποφεύγοντας τον τοίχο, δυστυχώς που παίρνονται τόσο επιπόλαιες αποφάσεις οι οποίες έχουν πολιτικό κόστος ακόμη και αν αναθεωρηθούν εκ των υστέρων. Το μπλοκάκι της πολιτικής φθοράς κρατάει σημειώσεις..

* Κάθε μέρα η συντακτική ομάδα του Tvxs σχολιάζει την επικαιρότητα στη στήλη «η άποψή μας»