Η υπόθεση με το έγγραφο της Ασφάλειας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για τη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» από Καθηγητές του Δημοκριτείου, αρχικά φάνηκε σαν επιχείρηση ποινικοποίησης της ακαδημαϊκής άποψης αλλά ακόμη και αφού διαψεύστηκε, προκαλεί προβληματισμό.

Ads

Η Αστυνομία κλήθηκε να διεκπεραιώσει μια δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης​​ ​ενώ ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ αν η ατυχής διατύπωση βαρύνει τους αστυνομικούς ή αντιγράφτηκε από την παραγγελία της Εισαγγελίας αλλά προκάλεσε ήδη εσωτερικά προβλήματα στην ΕΛΑΣ.  

Το έγγραφο ανακλήθηκε​​ ​αλλά  η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται και βασίζεται σε μήνυση της Χρυσής Αυγής εναντίον του μειονοτικού κόμματος DEB ενώ η αναζήτηση των ακαδημαϊκών έχει σαν αντικείμενο την τεκμηρίωση ή μη ότι η χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» μπορεί να είναι ποινικά κολάσιμη. Καθηγητές του Πανεπιστημίου της Θράκης αναφέρουν ότι δεν είναι η πρώτη περίπτωση και ότι συνάδελφός τους έχει αρνηθεί πρόσφατα να παραστεί σε ανάλογη δίκη.

Είναι γεγονός ότι είμαστε σε περίοδο που δρομολογούνται πολύ σοβαρές μεταρρυθμίσεις στα μειονοτικά θέματα. Τόσο οι νεοναζί και άλλοι εθνικιστές που συντηρούν την ένταση αλλά και θεσμικές οντότητες, επιχειρούν να αναστρέψουν  το κλίμα με ανακοινώσεις και μηνύσεις. Διώξεις έχουν ασκηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, σε βάρος όσων κινούνται αντίθετα ή έχουν επιτύχει βήματα στην επίλυση προβλημάτων, όπως στην εκπαίδευση. Μοιάζουν με φρονηματικές διώξεις για παραδειγματισμό όσων σχεδιάζουν μεταρρυθμίσεις.

Ads

Η νέα υπόθεση προκαλεί μεγάλο προβληματισμό: Οι εισαγγελικές αρχές έχουν εμπλακεί σε ευαίσθητα θέματα της συμβίωσης στη Θράκη και αποδεικνύεται ότι μελετούν την άσκηση δίωξης σε βάρος ενός μειονοτικού κόμματος, ποινικοποιώντας την πολιτική στάση μιας ομάδας Ελλήνων πολιτών, μετά από μήνυση της Χρυσής Αυγής! 

Τελικά, η δικαιοσύνη κρατά το κύρος της στα χέρια της…