Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η απόφαση ενός υπουργού Δικαιοσύνης να μην πάρει μέρος σε μια διάσκεψη στην Εσθονία θα είχε περάσει στα ψιλά. Άλλωστε στη σύναξη των φιλοναζιστών δεν συμμετείχαν παρά 8 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Όλοι οι «συνήθεις-ακροδεξιοί- ύποπτοι», από τις Βαλτικές χώρες και την Κροατία μέχρι τη Ουγγαρία και τη Πολωνία, που παραβιάζει συστηματικά  όλους τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες.

Ads

Μόνο  στην Ελλάδα  η απόφαση Κοντονή μετατράπηκε σε βασικό θέμα πολιτικής  αντιπαράθεσης , ενώ ήταν αρκετή για να διχάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης: ανταρσία των κεντροδεξιών στη ΝΔ, μέσω του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στην ηγεσία και τους υποστηρικτές του Βενιζέλου. Ο οποίος, όπως άλλωστε και η ΝΔ παλιότερα, είχε χαρακτηρίσει«ανιστόρητη» την εξίσωση του ναζισμού με τον κομουνισμό.

Η επιστολή από την κυβερνητική Εσθονή βουλευτή προς τον κ. Κοντονή,  με την οποία του εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την απόφαση της Ελλάδας να μην πάρει μέρος στο «συνέδριο ντροπή» είναι συντριπτική.

Αλλά δεν είναι ότι ο Κοντονής είναι μπουρλοτιέρης: πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της σαπίλας του παλιού πολιτικού συστήματος, όπως εκπροσωπείται από τα  2 κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Τα οποία, χωρίς αρχές, ψάχνουν τη παραμικρή ευκαιρία για να αντιπολιτευτούν τη κυβέρνηση. Παίρνοντας κυριολεκτικά  γραμμή από ένα άρθρο πολεμικής στο «Πρώτο Θέμα» σήμερα, σε κάποιο άλλο φιλικό έντυπο την επόμενη φορά.  

Ads