Η ματαίωση της συνεργασίας του Στηβ Γιατζόγλου με το μπασκετικό Πανιώνιο με απαίτηση των φιλάθλων, που δεν ξέχασαν τις ακροδεξιές απόψεις του και τους εναγκαλισμούς με το Μιχαλολιάκο, ήταν μια είδηση με πολλές προεκτάσεις.

Ads

Αν και έχουν ανάγκη έναν έμπειρο προπονητή θυσιάζουν τα αγωνιστικά μπροστά στην αξιοπρέπεια, τιμούν τις ιστορικές προσφυγικές ρίζες της ομάδας και τις δημοκρατικές αξίες. Πρόσφατα, σύνδεσμος του ΠΑΟΚ πήρε ανοιχτά θέση για τα γεγονότα της Λέσβου ενώ είναι γνωστή η δράση των οργανωμένων οπαδών και άλλων ομάδων, όπως της ΑΕΚ, του ΠΑΣ Γιάννινα κ.α, αλλά και ποδοσφαιριστών όπως του Γ. Μπαντή ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει αποδομήσει τις ρατσιστικές απόψεις του Β. Τσιάρτα.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις οργανωμένων φιλάθλων ενάντια στους νεοναζί και την ακροδεξιά, που επιχειρούν να διεισδύσουν στις κερκίδες, είναι συχνές και αναδεικνύουν μια γενικότερη κουλτούρα φιλάθλων. Καταγράφονται θετικά αντανακλαστικά στη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων και λίγες αρνητικές εξαιρέσεις συγκαλυμμένων φασιστικών ορμητήριων που μεταχειρίζονται εργαλειακά το “no politica”.

Οι άνθρωποι του αθλητισμού δεν είναι αδιάφοροι επαγγελματίες αλλά δημόσια πρόσωπα και πρότυπα. Είναι υπεύθυνοι για την εικόνα του αθλητικού κινήματος και υπόλογοι αν με λόγια και πράξεις δεν προστατεύουν τις οικουμενικές και δημοκρατικές αξίες. Ακόμη και αν χρειαστεί να τοποθετηθούν πολιτικά. Αυτό ισχύει και για το νέο, τελικά, προπονητή Βαγγέλη Αλεξανδρή ο οποίος έχει εκφραστεί ρατσιστικά για τους μετανάστες. Στο άθλημα και τη χώρα του Γιάννη Αντετοκούμπο…

Ads