Με νέα προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί STAR και ΣΚΑΙ επιχειρούν να παγώσουν και πάλι τον διαγωνισμό που προκηρύσσεται το επόμενο διάστημα για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ads

Επικαλούνται συνθήκες ανταγωνισμού για να αμφισβητήσουν τον αριθμό των 7 τηλεοπτικών αδειών και κρίνουν υπερβολικό το τίμημα που καθορίζεται. Όμως τα τοπίο που υπάρχει σήμερα έχει διαμορφωθεί από τους ίδιους, καθώς το ΣτΕ, στο οποίο είχαν προσφύγει, μετέφερε την αρμοδιότητα στο ΕΣΡ, όπως ζητούσαν. Αυτό αποφάσισε για τον αριθμό των αδειών αλλά και την τιμή εκκίνησης, που είναι μια απλή διαίρεση των ποσών που δαπανήθηκαν για την ίδια τηλεοπτική αγορά στον πρώτο διαγωνισμό.  Ο ΣΚΑΙ που σήμερα διαμαρτύρεται για την τιμή εκκίνησης των 35 εκατ. ευρώ πέρυσι έδωσε 43 εκατ. ευρώ!

Καθώς ο αριθμός των 7 αδειών που καθορίστηκαν από το ΕΣΡ αντιστοιχεί, πρακτικά, και σους άμεσα ενδιαφερόμενους,  έχουν εκλείψει όλα τα επιχειρήματα που θα μπορούσαν να επικαλεστούν . Είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην πληρώσουν.  Όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες.

Όμως η απόφαση του ΕΣΡ είναι ομόφωνη και αφού η Ανεξάρτητη Αρχή συγκροτήθηκε πολύ πρόσφατα με αυξημένη πλειοψηφία και εξαντλητική συναίνεση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Και κρίνει ότι το φάσμα είναι πολύτιμος δημόσιος πόρος και όχι απεριόριστος όπως ισχυρίζονται.

Ads

Δεν έχουν απομείνει άλλες πολιτικές ή νομικές προφάσεις. Ήρθε η ώρα να περάσουν από το ταμείο και οι καναλάρχες…