Η νέα πολιτική κρίση της Ιταλίας δεν είναι αποτέλεσμα εσωτερικών συσχετισμών αλλά μιας ωμής παρέμβασης της ΕΕ ​στο εσωτερικό μιας χώρας.  

Ads

Ο προτεινόμενος από τους κυβερνητικούς εταίρους Υπουργός Οικονομικών προκάλεσε πονοκεφάλους στην Ευρωζώνη και τις «αγορές» και έτσι η κυβέρνηση Κόντε ανατράπηκε πριν ακόμη αναλάβει.  Η συνταγή είναι ίδια με τις περιπτώσεις Μόντι και Παπαδήμου: Σχηματίζεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με έναν άνθρωπο του οικονομικού κατεστημένου και της λιτότητας όπως ο Κοταρέλι, με πορεία για νέες εκλογές.

Στην «Ευρώπη των αξιών» θα πρέπει να αντιληφθούν ότι σε ένα λειτουργικό δημοκρατικό πολίτευμα, πρέπει να κυβερνούν αυτοί που ψηφίζονται από τους πολίτες στις κάλπες και όχι ένα διευθυντήριο. Είτε αρέσει είτε όχι, αυτό που βγαίνει στις κάλπες. Ο τελευταίος εκλεγμένος πρωθυπουργός στην Ιταλία ανέλαβε το 2010 και έκτοτε η χώρα λειτουργεί στα όρια της θεσμικής κανονικότητας λόγω της κρίσης χρέους. 

Αν νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα «ξεμπλέξουν» ή θα χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα, είναι πιθανότερο να συμβεί το αντίθετο και να ενισχυθούν τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα που ενδύονται το μανδύα του αντισυστημικού. Σημειώνεται πως η «Λέγκα» και τα «5 Αστέρια», τα δύο ισχυρότερα κόμματα αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, μελετούν το ενδεχόμενο ενός νέου εκλογικού νόμου προκειμένου να αποφύγουν τις τρικλοποδιές των Βρυξελλών και να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους.

Ads

Οι κυνικοί χειρισμοί της ΕΕ προκαλούν έλλειμμα δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και πλήττουν τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών. Αργά ή γρήγορα, θα το βρουν μπροστά τους και τότε θα είναι πολύ αργά…