Η ήττα του «εκλεκτού» της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας δημιουργεί εσωτερικές γκρίνιες. Η ηγετική ομάδα έσπευσε να στηρίξει ανοιχτά τον εκλεκτό της και κομματικοποίησε μια μάχη σε επιστημονικό σύλλογο που δεν είχε τέτοιο χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα:  Μια αχρείαστη ήττα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ψάχνει τους «υπεύθυνούς» της. 

Η νίκη του Δημήτρη Βερβεσού σε βάρος του «γαλάζιου» Δημήτρη Αναστασόπουλου ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της αναιμικής επίδοσης του δεξιού υποψήφιου στον πρώτο γύρο (μόλις 17%) αλλά και ενός κλίματος αδιαφορίας και προσωπικών (αντί κομματικών) κριτηρίων που αρχίζουν να κυριαρχούν στους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αλήθεια ότι ήταν το μοναδικό κόμμα που  επένδυσε στις εκλογές αυτές και κινητοποίησε το μηχανισμό της, προβλήθηκε αντίστοιχα από τα φιλικά ΜΜΕ και «πανηγύρισε» στις ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιος κομματικός εξελέγη, θέλοντας να επιδείξει στην κομματική της βάση ότι είναι στον προθάλαμο της εξουσίας.

Είναι πολλά τα παραδείγματα με στελέχη της που ΝΔ μεταχειρίζονται τους επιστημονικούς συλλόγους ως μέσα ανάδειξης και εξυπηρέτησης φιλοδοξιών και μικροκομματικών συμφερόντων. Όμως αυτοί που ψηφίζουν είτε αδιαφορούν είτε βρίσκονται σε σύγκρουση με τη μικροκομματική λογική περασμένων δεκαετιών.

Η κομματικοποίηση εκλογών στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς είναι μια παρωχημένη τακτική που ανάγεται στο δικομματισμό των περασμένων δεκαετιών. Η ΝΔ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υπενθυμίζει ότι η πολιτική της προσέγγιση παραμένει προσκολλημένη σε ένα «ντεμοντέ» παλαιοκομματισμό. Και μάλιστα, όταν χάνει, κάποιος πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό.