Παρά την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί από πολλές πλευρές και από το μιντιακό σύστημα, οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στην κεντροαριστερά επιβεβαίωσαν αρκετά από τα προγνωστικά αλλά διέψευσαν προσδοκίες. Κυρίως όμως διέψευσαν το βασικό ζητούμενο του νέου φορέα, που ήταν η δημιουργία μιας ευρύτερης δυναμικής.

Ads

Το αποτέλεσμα δείχνει εντυπωσιακή επικράτηση της σημερινής προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, σε βαθμό που μοιάζει πολύ δύσκολο να ανατραπεί το προβάδισμά της,  με παράλληλη ισχυροποίηση του Ν.Ανδρουλάκη, που είχε διατελέσει γραμματέας του κόμματος . Αλλά και αναιμικές επιδόσεις για Θεοδωράκη και Καμίνη που ηττήθηκαν πολιτικά. Ήδη στο «Ποτάμι » όσοι είχαν αντιρρήσεις θεωρώντας το εγχείρημα «μια θνησιγενή προσπάθεια ανακύκλωσης του παλιού πολιτικού συστήματος» ζητούν «την άμεση διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου στο οποίο θα αποφασιστεί η μελλοντική πορεία και ηγεσία του κινήματος μας».

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δεν ανησυχεί ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τη ΝΔ. Το εγχείρημα είχε ήδη ναρκοθετηθεί από την αντίστροφη, πολιτικά, διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς το πρόγραμμα του νέου κόμματος και τα ζητήματα στρατηγικής της σοσιαλδημοκρατίας θα συζητηθούν.. μετά την εκλογή του αρχηγού. Η  ανορθόδοξη αυτή διαδικασία έδωσε τον πρώτο λόγο στους μηχανισμούς και όχι στη πολιτική. Και οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ, παρά τη μεγάλη φθορά του, απέδειξαν ότι «είναι ακόμα εδώ », ενωμένοι και δυνατοί.