Τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που εμπλέκει τον Ανδρέα Λοβέρδο στο σκάνδαλο Novartis, κάνουν λόγο ταυτόχρονα για «σκευωρία» και για «φιάσκο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα φιλικά τους ΜΜΕ.

Ads

Πέρα από την ουσία της υπόθεσης και τις σοβαρές αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Novartis, «σκευωρία» και «φιάσκο» ταυτόχρονα δεν γίνεται. «Φιάσκο» σημαίνει ότι η υπόθεση είναι παντελώς αστήρικτη και καταρρέει επειδή το αποδεικτικό υλικό δεν επαρκεί για να θεμελιώσει ενδείξεις ενοχής για τους εμπλεκόμενους, κάτι ωστόσο που είναι αδύνατο αν πρόκειται για πλεκτάνη.

Στην ουσία τώρα. Ως «φιάσκο» ορίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η νόμιμη διαδικασία που ακολούθησε η Δικαιοσύνη μετά τις αποκαλύψεις των αμερικανικών αρχών για τις αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας Novartis σε πολλές χωρές και πρωτίστως στην Ελλάδα, η οποία αποτελούσε και χώρα αναφοράς της τιμολογιακή της πολιτικής. Από το FBI υπήρξαν αναφορές για χρηματισμό κρατικών λειτουργών και υπουργών και οι αρχές έπραξαν το αυτονόητο, δηλαδή να διερευνήσουν την υπόθεση, σε αντίθεση με αυτό που είχε γίνει το 2013, όταν σύμφωνα με έκθεση του γγ Διαφάνειας κ. Σούρλα, είχε αποσταλεί από το ποινικό τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καταγγελία για δωροδοκία συγκεκριμένων κρατικών αξιωματούχων με 350 εκατ. δολάρια προκειμένου να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης τα προϊόντα φαρμακευτικών εταιριών, αλλά η εν λόγω καταγγελία «θάφτηκε». Μέσα στο γαλάζιο βέρτιγκο, μέχρι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί πως η Novartis είναι σκάνδαλο και πως «δεν είναι όλοι εξ ορισμού αθώοι». «Φιάσκο» λοιπόν είναι η «γραμμή άμυνας» και όχι το σκάνδαλο που εκτιμάται πως ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ από τις υπερτιμολογήσεις.

Διαβάστε επίσης

Αν πάλι πρόκειται για «σκευωρία», σημαίνει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη και οι αμερικανικές αρχές, που αποκάλυψαν το θέμα, ελέγχονται από την κυβέρνηση και σε συνεργασία «κατασκεύασαν» στοιχεία και καταθέσεις προκειμένου να πλήξουν τους εμπλεκόμενους πρώην Υπουργούς Υγείας. Και ενώ η κατά περίπτωση «λαλίστατη» και «ευαίσθητη» Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ως συνήθως αγνοείται όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απειλούν και συκοφαντούν δικαστικούς λειτουργούς, από το υλικό της δικογραφίας που έρχεται στη δημοσιότητα προκύπτουν σημαντικές μαρτυρικές καταθέσεις, καταγραφές, έγγραφα, e-mails, σημειώματα και στοιχεία, που σπάνια συναντώνται σε τέτοιες υποθέσεις. «Σκευωρία» σε βάρος της Δικαιοσύνης και της ελληνικής κοινωνίας θα ήταν να μην προχωρήσει αυτή η υπόθεση.

Ads

Σχετικά με τον ισχυρισμό πως «δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς», ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως δεν υπάρχει στοιχειωδώς νοήμων αποδέκτης σε δωροληψία που να τοποθετεί τα χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό. Η δικογραφία εξάλλου περιγράφει ένα παράλληλο σύστημα – «πλυντήριο» και μετρητά που πηγαινοέρχονταν. Άλλωστε και στο σκάνδαλο της Siemens και του Άκη Τσοχατζόπουλου αρχικά δεν είχαν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμούς, μέχρι που οι συνεργάτες άρχισαν να «σπάνε». Βέβαια και τότε, στο ΠΑΣΟΚ «υπέγραφαν» για την αθωότητα του Τσοχατζόπουλου και υποστήριζαν πως οι τραπεζικοί λογαριασμοί ήταν «τηλεφωνικοί αριθμοί». Και τότε πάλι το ίδιο μοτίβο, όπως και σε όλα τα σκάνδαλα, με απειλές, μηνύσεις και θεωρίες περί «πλεκτάνης».

Εν κατακλείδι, και για να μην τρελαθούμε: Όποια και αν είναι η εκδοχή της αντιπολίτευσης, με ή χωρίς αντιφάσεις, η ζημιά για το δημόσιο συμφέρον καθιστά την υπόθεση Novartis  ένα τεράστιο σκάνδαλο που πρέπει να ελεγχθεί μέχρι τέλους!