Χρειάστηκαν 2 και πλέον χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης σε Βουλή, Δικαιοσύνη και ΕΣΡ για να καταλήξουμε ακριβώς σε αυτό που προέβλεπε ο αρχικός νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όταν η κυβέρνηση ξεκινούσε τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου με κανόνες και προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, υποστήριζε ότι η τηλεοπτική αγορά δεν μπορεί να «σηκώσει» πάνω από 4 σταθμούς με προδιαγραφές και πραγματικά βιώσιμους (χωρίς θαλασσοδάνεια και «υπόγειες χρηματοδοτήσεις») που θα καταβάλλουν σεβαστό αντίτιμο για τη χρήση της συχνότητας,

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι καναλάρχες υποστήριζαν ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να είναι απεριόριστος, ότι η «αγορά» ρυθμίζεται μόνη της, ότι η κυβέρνηση «φίμωνε» τους σταθμούς και «πετούσε στο δρόμο» εργαζόμενους, εμποδίζοντας με κάθε μέσο τη μεταρρύθμιση. Στην πραγματικότητα μοναδική επιδίωξη ήταν ο καθένας να έχει ένα σταθμό, χωρίς κανόνες και κυρίως χωρίς να πληρώνει κανένα αντίτιμο για το δημόσιο αγαθό που εκμεταλλεύεται.

Τελικά, μετά από 2 χρόνια μεγάλης κόντρας, είμαστε και πάλι εκεί που βρισκόμασταν λίγο πριν την ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού, από το ΣτΕ. Οι άδειες που ενέκρινε το νέο ΕΣΡ είναι μόλις 5 ενώ η πιθανή συγχώνευση Alpha και Star οδηγεί στον αριθμό των 4 πανελλαδικών καναλιών, δηλαδή όσες τηλεοπτικές άδειες είχαν δοθεί στην αρχική δημοπρασία!

Και αυτό δεν το αποφάσισε κάποια κυβέρνηση, αλλά η «περίφημη» αγορά, καθώς μόνο αυτοί κατέθεσαν πρόταση για αγορά τηλεοπτικής άδειας. Μάλιστα οι αρχικές προσφορές ήταν λιγότερες από τις τηλεοπτικές άδειες (έξι έναντι επτά), καθώς οι «επενδυτές» του Mega απλά εγκατέλειψαν το κανάλι και τους εργαζόμενους και δεν κατέθεσαν ποτέ πρόταση για τηλεοπτική άδεια. Και επιπλέον ο ένας εκ των υπερθεματιστών, η εταιρεία του Φίλιππου Βρυώνη (Ελληνική Τηλεοπτική Α.Ε) κατέθεσε έναν φάκελο που κρίθηκε «ανεπαρκής» από το ΕΣΡ, καθώς «δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν τα κεφάλαια των μετόχων».

Στο νέο τοπίο τα κανάλια θα πληρώνουν για τη χρήση, θα απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, θα είναι βιώσιμοι χωρίς εξάρτηση από τη διαπλοκή με το πολιτικό και τραπεζικό κατεστημένο ή το μαύρο χρήμα. Η εξέλιξη απέδειξε ότι όλος αυτός ο «χαμός» έγινε μάταια. Τουλάχιστον υπάρχουν επιτέλους κανόνες για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.