To ΕΣΡ  αποφάσισε, με μεγάλη καθυστέρηση, ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα είναι 7. Ούτε λιγότερες, ούτε και περισσότερες.

Ads

Η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι  άσκοπα δαπανήθηκε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για να περιοριστεί η τηλεοπτική αγορά σε λιγότερες άδειες. Δεν εκτιμήθηκαν επαρκώς οι προθέσεις και η δύναμη των μιντιαρχών  που δεν «χωρούσαν» στις 4 άδειες, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ηττηθεί πολιτικά.

Όμως, όπως αυθαίρετη ήταν η θέση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσαν να υποστηριχθούν ούτε τεχνικά ούτε από την διαφημιστική αγορά περισσότερες από 4 άδειες, έτσι με τον αριθμό των 7 καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης περί απεριόριστου αριθμού καναλιών. Ο νέος αριθμός μοιάζει απλώς να «χωράει» τους 7 υπέροχους μνηστήρες.

Επιπλέον, αντίθετα με τη κυβέρνηση που πήγαινε να μαζέψει περίπου 250 εκατ., πριν ο διαγωνισμός ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του ΕΣΡ  δεν προβλέπει τιμή εκκίνησης. Αφήνοντας συγχρόνως  αρκετές ακόμη σκιές, που απομακρύνουν και άλλο την προκήρυξη των αδειών.

Ads

Αυτό που επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον είναι να προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός, να εισπράξει το δημόσιο τα έσοδα που τού αναλογούν και να επικρατήσει επιτέλους η νομιμότητα στο σημερινό χαώδες τηλεοπτικό τοπίο. Και καλό θα ήταν αυτό να γίνει πριν τα μέλη του ΕΣΡ τακτοποιήσουν τις συντάξεις τους, με τις οποίες απασχολήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ίσως περισσότερο και από τον αριθμό των αδειών.