Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αποκάλυψε χθες το tvxs, επισημαίνει σε επίσημο τόνο την αποτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, αγνόησαν τις κοινωνικές επιπτώσεις, βασίστηκαν σε στρεβλό οικονομικό μοντέλο και οδήγησαν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την υποχώρηση των οικονομικών δεικτών.

Ads

Όσα αποκαλύπτει η Έκθεση σε συνδυασμό με την πρόσφατη παραδοχή Ντάισελμπλουμ για τη σωτηρία των τραπεζών, αποτελούν την απόλυτη δικαίωση όσων μίλησαν  από την πρώτη στιγμή της χρεωκοπίας για τη φτωχοποίηση της κοινωνίας χωρίς αντίκρισμα, τη «μαύρη τρύπα» των μνημονίων και τις πολιτικές που πετυχαίνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Όμως για την πολιτική ελίτ και το μιντιακό σύστημα, όλα αυτά ήταν «ιδεοληψίες».

Παρά την παταγώδη αποτυχία, , στην Κομισιόν  παραμένουν ανειλικρινείς όταν λένε ότι  έλαβαν υπόψη την επίμαχη έκθεση στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Τα όποια ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας και η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχιας, είναι αποτέλεσμα επιμονής της κυβέρνησης με την οποία διαπραγματεύτηκαν ενώ κάποιοι στην Ελλάδα έκαναν «κερκίδα» υπέρ της τρόικας . Για τους δανειστές τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα μέχρι σήμερα είχαν χαρακτηριστεί «μονομερείς ενέργειες» και «λαϊκισμός». 

Η τρόικα στην Ελλάδα εφάρμοσε ένα ακραίο νεοφιλεύθερο πείραμα και απέτυχε παταγωδώς όχι μόνο στη κοινωνικό αλλά και στο οικονομικό σκέλος. Μας φτωχοποίησαν και το ήξεραν. Και δεν ζήτησαν ούτε ένα συγγνώμη…

Ads