Εκτός από την παγκόσμια δυσφήμιση που θα προκαλέσει για τη χώρα, η εισβολή ένοπλων αστυνομικών σε κινηματογράφους όπου προβάλεται η ταινία Joker για να απομακρύνουν ανήλικους, τα περιστατικά καταγράφονται στις πιο μελανές σελίδες της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας.

Ads

Το απίστευτο περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο αλλά καταγγέλθηκε επώνυμα και επιβεβαιώθηκε σε δύο διαφορετικές αίθουσες της Αθήνας στις οποίες προβαλόταν η ταινία το Σαββατοκύριακο, όπου οι αστυνομικοί απομάκρυναν ανήλικους και πήραν στοιχεία γονέων, σε όσους συνοδεύονταν. Το Υπουργείο Πολιτισμού επιχείρησε βιαστικά το βράδυ να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη αλλά το πρωί αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι υπάλληλοι της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠ.ΠΟ ήταν αυτές που ξεκίνησαν τη διαδικασία αν και η Υπουργός συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η πολιτική ευθύνη αυτής της ταπεινωτική στιγμής για τον πολιτισμό και τη δημοκρατία είναι «ορφανή». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που η ταινία χαρακτηρίστηκε “κατάλληλη άνω των 18”  αλλά, έτσι κι αλλιώς, η εποχή που η Αστυνομία επιτηρούσε τα δημόσια θεάματα, έχει παρέλθει προ πολλού, ουσιαστικά και τυπικά. 

Ζηλεύοντας μάλλον το δυστοπικό σκηνικό της Gotham City που περιγράφει η έξοχη ταινία ή θεωρώντας ότι δύναται να «διασαλεύσει την τάξιν», η Αστυνομία προέβη σε μια κίνηση που ανάγεται στις χειρότερες μετεμφυλιακές εποχές. Στην εποχή του ίντερνετ, της πληροφόρησης και της αδιαμφισβήτησης ατομικής ελευθερίας, η Αστυνομία έπραξε κάτι που ούτε στα πιο σκοταδιστικά και απολυταρχικά καθεστώτα δεν συμβαίνει.

Αν συνδυαστεί με την ιδεολογική εμμονή με την οποία η κυβέρνηση προβάλει το δόγμα «τάξης και ασφάλειας» και το ποιόν διαφόρων στελεχών της, δεν αποκλείεται σύντομα να αναβιώσει ο θεσμός του Γυμνασιάρχη που θα επιβλέπει τις κινηματογραφικές αίθουσες, ο νόμος 4000 και η διαπόμπευση των «τεντιμπόηδων», ο έλεγχος του μήκους της φούστας και της ανδρικής κώμης η υπερ-συντηρητική υστερία και ανελευθερία της ελληνικής κοινωνίας άλλων εποχών. Ίσως πάλι ο ήρωας της ταινίας να «ρέπει προς τον κομμουνισμόν» ή να «διαφθείρει τη νεολαία».

Ads

Αυτό που στην πραγματικότητα έχει συμβεί είναι ότι η αυταρχικότητα και η αλαζονία που εκδηλώνει η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία έχουν διαπεράσει στο κράτος την παρωχημένη φασίζουσα νοοτροπία των “ιδιοκτητών” της χώρας.  Δεν χρειάζεται να υπάρχει ρητή εντολή, αρκεί και μόνο το κλίμα που διαμορφώνεται ώστε το «κράτος της Δεξιάς» να εκδηλώνει αυταρχικές συμπεριφορές και να θέτει σε αμφισβήτηση, βασικές δημοκρατικές ελευθερίες, γελοιοποιώντας την κυβέρνηση. Στο κάτω κάτω, το Joker έβλεπαν, όχι το ντοκιμαντέρ για τη Novartis που είναι σχεδόν «απαγορευμένο»;