Μια καταγγελία ενός ζωοφιλικού portal έγινε η αφορμή για να δηλώσει η ΝΔ θιγμένη από fake news και με μια λογική ακροβασία να συνδέσει μια χελώνα “καρέτα-καρέτα” με τα εργασιακά. 

Ads

Όλα ξεκίνησαν όταν το ζωοφιλικό zoosos.gr κατήγγειλε με ανάρτησή του ότι μια προστατευόμενη χελώνα δέθηκε από κάποιον κάτοικο ή τοπικό παράγοντα του Καστελόριζου, ώστε να τη δείξει και να “εντυπωσιάσει” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εν αγνοία του, κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι του Καστελόριζου. Η καταγγελία, που βασιζόταν σε βίντεο το οποίο δημοσιεύθηκε σε τηλεοπτικά δελτία και έδειχνε τη χελώνα να είναι δεμένη με σχοινί, αφορούσε κάποιον τρίτο και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ΝΔ αντέδρασε στέλνωντας επιστολή στο zoosos.gr εξηγώντας – και παραθέτοντας σχετικό βίντεο – πως η χελώνα είχε εγκλωβιστεί μόνη της στα σκοινία του λιμανιού και απεγκλωβίστηκε λίγο αργότερα. 

Μετά τη διάψευση της καταγγελίας και τις σχετικές διορθώσεις, πήρε μπροστά και ο μηχανισμός: Η ΝΔ έκανε λόγο για fake news, τοποθέτησε το ζωοφιλικό zoosos.gr στα “υπόγεια του Μαξίμου”, όπως και όσους προχώρησαν στην δημοσίευση της καταγγελίας για την κακοποίηση του ζώου. Και μόνο το γεγονός ότι συγκεκριμένα φιλικά μέσα της ΝΔ, που έχουν ανάγει σε επιστήμη τις ψευδείς ειδήσεις, εξανίστανται και μιλούν για fake news, προκαλεί θυμηδία και έχει τη σημειολογία του. Αλλά ας το παραβλέψουμε. 

Επί της ουσίας, η ΝΔ, με αφορμή την “καρέτα – καρέτα”, επιχείρησε να υποσκελίσει τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με επιχειρηματίες στην Κω.  «Επταήμερο εργασίας. Όχι ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ πέρα. Όχι εξαήμερο, επταήμερο! Απαιτούμε να γίνει πιο εύκολο, πιο ευέλικτο το θέμα των 7 ημερών και όχι να επικρέμεται η σπάθη των προστίμων και των ελέγχων» ζητά ανερυθρίαστα ένας εκ των επιχειρηματιών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του τοποθέτηση αναφέρει: «να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα».

Ads

Η Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας το βίντεο, κατηγόρησε τη ΝΔ για κυνική ομολογία ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Όμως η ΝΔ αντέδρασε για την “καρέτα – καρέτα”, και παρεμπιπτόντως αναφέρθηκε και στα εργασιακά. Μάλιστα κατά την εκπρόσωπο Μαρία Ζαχαράκη “εξωφρενική ιστορία” ήταν η χελώνα, όχι το ζήτημα των εργασιακών. Επ’ αυτού, όπως σημείωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους επιχειρηματίες στην Κω, “δεν πρέπει να μπλέκουμε στα χωράφια των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει τι είναι καλό για τους ίδιους”.