Ήταν ένα λαϊκό ξέσπασμα. Όχι για την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ήταν δεδομένη, αλλά για την ισχυροποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την επίσπευση της πολιτικής αλλαγής.

Ads

Οι ψηφοφόροι, παλιά και νέα μέλη, δίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση  την αναγκαία πνοή για να κάνει την υπέρβαση και να φέρει για δεύτερη φορά την Αριστερά στην εξουσία προς όφελος των πολλών.

Το μήνυμα είναι τόσο σαφές και δυνατό που το σύστημα Μητσοτάκη θορυβήθηκε. O αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης έκανε χιούμορ επιπέδου τρολ: 

Και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υποβάθμισαν το γεγονός όσο περισσότερο μπορούσαν. Η σύγκριση με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αποκαλυπτική της σκοπιμότητας που καθόρισε τη “δημοσιογραφική κάλυψη” της πρώτης εκλογής ηγεσίας και ΚΕ από τη βάση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τον Αλ. Τσίπρα που πήρε πάνω του την καμπάνια περιοδεύοντας σε όλη τη χώρα η επιτυχία είναι μεγάλη. Προώθησε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την πίστεψε, την υπερασπίστηκε και απέδειξε, τελικά, ότι η αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έρθει διαφορετικά.

Κερδήθηκε μια σημαντική μάχη αλλά όχι ο πόλεμος. Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει συγκροτημένη  προγραμματική πρόταση, νέα πρόσωπα στο προσκήνιο, επαναδιοργάνωση της επικοινωνιακής τακτικής/στρατηγικής, δημιουργία συμμαχιών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων, συνδικαλισμού και ενότητα – δηλαδή σεβασμό σε όσους πήγαν στην κάλπη για να γίνουν πρώτη φορά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.