Ο τίτλος «Ψυχρολουσία στην Μπούντεσταγκ» δεν ανήκει σε καμιά αντιπολιτευόμενη τη ΝΔ εφημερίδα. Είναι από την σημερινή «Καθημερινή της Κυριακής» και αφορά τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι για τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ ήταν ψυχρολουσία τα όσα άκουσαν από τους Γερμανούς βουλευτές για τα ελληνικά πράγματα, την κάθετη άρνηση τους να στηρίξουν ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και την «εδραιωμένη πλέον πεποίθηση περί αναξιοπιστίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος».

Ads

Μάλιστα ένας εξ αυτών, που ανήκε -όπως και οι περισσότεροι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη- στο στρατόπεδο της κυρίας Μέρκελ υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Η ψυχρολουσία ήταν ακόμη ισχυρότερη στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αφού περιορίστηκε να ακούσει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αρνήθηκε ακόμη και να φωτογραφηθεί με τον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και φυσικά δεν έδειξε καμιά διάθεση να συζητήσει το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018. «Παντού πάγος. Μια επιφυλακτική Μέρκελ, ένας βλοσυρός Σόιμπλε, δύσπιστοι επιχειρηματίες, καχύποπτοι βουλευτές», συνοψίζει το -φιλικά προσκείμενο- σημερινό «Βήμα της Κυριακής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από το ταξίδι του: το αίτημα του για πρόωρες εκλογές, όσο και αν απέφυγε να το επαναλάβει ευθέως στις συναντήσεις του, δεν βρίσκει καμιά απήχηση στο Βερολίνο. Αντίθετα η ανακίνηση θέματος εκλογών, ενώ δεν έχει κλείσει καν η αξιολόγηση, εδραιώνει ακόμη περισσότερο τη πεποίθηση ότι οι Έλληνες πολιτικοί κοιτάνε μόνο το μικροκομματικό τους συμφέρον.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει  να μην επαναλάβει τα σφάλματα των προηγούμενων αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου, ούτε να τρέφει αυταπάτες: ακόμη και αν βρισκόταν στη θέση του πρωθυπουργού θα αντιμετώπιζε τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα με αυτά του κ. Τσίπρα. Μετά από την μεγάλη πολιτική και οικονομική αναστάτωση που θα προκαλούσαν οι εκλογές, ο πάγος που τώρα συνάντησε θα είχε μετατραπεί σε παγόβουνο.

Ads

* Κάθε μέρα η συντακτική ομάδα του Tvxs σχολιάζει την επικαιρότητα στη στήλη «η άποψή μας»