Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει δεχτεί επαναλαμβανόμενες επιθέσεις από εθνικιστικά κέντρα για δήθεν έλλειμμα πατριωτικής ευαισθησίας και σθένους στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Τη μια δεν στάθηκε σωστά όταν ακούστηκε ο εθνικός ύμνος, την άλλη δεν έβαλε σωστά τα λάβαρα  – συνεχώς γίνεται στόχος με καταγγελίες για εθνομηδενισμό.

Ads

Έχει επίσης την ατυχία ο προκάτοχός της Πρ. Παυλόπουλος να μην έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της αποχώρησής του από το προεδρικό με αποτέλεσμα τα θλιβερά που έγιναν από συνεργάτιδά του με την υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Κ. Σακελλαροπούλου, αλλά και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις στην πρόεδρο από κέντρα της καραμανλικής δεξιάς που αναφέρονται στον πρώην πρόεδρο.

Για όλους αυτούς τους κύκλους η Κ. Σακελλαροπούλου είναι μια πρώην “Ρηγού” που δεν τιμά τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό λόγω ιδεοληψιών και πολιτικής καταγωγής.

Η κριτική που δέχεται σε αυτό το επίπεδο δεν είναι απλώς άδικη. Είναι απαράδεκτη. Και η αμηχανία που, εύλογα, της προκαλεί συνδέεται ενδεχομένως με την υπερεπικοινωνία που κάνει συχνά και η οποία δεν της χρειάζεται για να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά της.

Ads

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιλογή της να φωτογραφηθεί μπροστα στον φράχτη στον Έβρο στέλνοντας, συμβολικά, ένα μήνυμα αντι-μεταναστευτικής αποφασιστικότητας το οποίο ούτε εθνικά ωφέλιμο είναι ούτε πολιτικά δημιουργικό.

Κατά καιρούς ξένα ΜΜΕ αποκαλύπτουν σκοτεινές πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επενδύει πολιτικά και ψηφοθηρεί καλλιεργώντας κατασταλτική κουλτούρα και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Υπάρχει ανησυχητική συσκότιση σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στο ανατολικό Αιγαίο για να περιοριστούν οι ροές και στα νησιά που έχουν υποφέρει από την υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών έχουμε δει κατά καιρούς το φίδι της ακροδεξιάς να δαγκώνει.

Δεν γίνεται δημόσια συζήτηση για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών ούτε για τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς.

Η χώρα μας, λόγω της άρνησης της ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της, δέχθηκε δυσανάλογο βάρος και είναι αναμενόμενο να υπάρχει συλλογική κόπωση, ακόμη και αδιαφορία, για το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Αυτό που δεν είναι ούτε αναμενόμενο ούτε κατανοητό είναι να ποζάρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπροστά στον φράχτη στον Έβρο που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως τεκμήριο απώθησης των απελπισμένων που αναζητούν διέξοδο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Παίρνοντας θέση μπροστά στον φράχτη για να φωτογραφηθεί, η Κ. Σακελλαροπούλου παίρνει θέση στη λάθος πλευρά του πολιτισμού και της ιστορίας.