Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δεν ντράπηκε να πει, στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πως «είναι ντροπή να συζητάμε για το εάν πρέπει να στηριχθούν οι θρησκευτικές κοινότητες εν μέσω κορονοϊού».

Ads

Ηταν η απάντησή της στην πολύ σωστή ερώτηση του NEWS247 για την έκτακτη επιχορήγηση που παίρνει η Εκκλησία, η οποία θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη, δεν θα συμψηφίζεται με οφειλές στο Δημόσιο, ενώ το ύψος της, για προφανείς λόγους, δεν έχει γίνει γνωστό.

Δεν εξήγησε ούτε ποιες είναι οι έκτακτες ανάγκες της Εκκλησίας που θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε γιατί κρίθηκε ότι η περιουσία της δεν επαρκεί για την αντιμετώπισή τους. Δεν αποκάλυψε καν το ποσό που θα διατεθεί. Απλώς έκλεισε τη συζήτηση με τον πιο αυταρχικό τρόπο που θα μπορούσε να βρει.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σήκωσε το φρύδι και κούνησε το δάχτυλο σε όσους διαμαρτύρονται για το νέο δώρο στους ιεράρχες, την ώρα που οι γιατροί και οι νοσηλευτές που παλεύουν με την πανδημία δεν έχουν πάρει την παραμικρή οικονομική ενίσχυση, δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά τους να ενταχθεί το επάγγελμά τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ads

Την ίδια ώρα, χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν επειδή δεν βρέθηκε κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και υποφέρουν ασθενείς σε ράντζα και σε διαδρόμους.

Δεν υπάρχει κάτι που δεν ξέραμε: Η κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους συναλλάσσεται με την Εκκλησία και υποτάσσεται στις αξιώσεις της, είτε πρόκειται για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων στα Θεοφάνεια είτε για οικονομική ενίσχυση.

Τους ανταποδίδουν τη στήριξη και ενισχύουν πελατειακούς και πολιτικούς δεσμούς προτάσσοντας την προώθηση εκλογικών σκοπιμοτήτων στους ναούς και τις ενορίες.

Το νέο στοιχείο βρίσκεται στο ύφος. Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα πια. Με τον πιο προκλητικό τρόπο προσβάλλουν και απαξιώνουν όποιον αντιδρά στον καθεστωτισμό τους. Δεν ανέχονται την κριτική, ούτε καν κανονικές ερωτήσεις.

Αυτό είναι ντροπή, κυρία Πελώνη.