Εδώ και αρκετό καιρό οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν να αντιστέκονται στο πολιτικό κλίμα, ενώ προβληματισμό δημιουργούν τα αντικρουόμενα ευρήματά τους, με πρόσφατο παράδειγμα όσες δημοσιεύονται στα κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων, πρώτες μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. 

Ads

Καταγράφονται αντιφάσεις είτε ανάμεσα σε διαφορετικές μετρήσεις, είτε στο πλαίσιο της ίδιας δημοσκόπησης, συχνά, χωρίς συνάφεια με προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρίας.  Όσο υποκειμενική και αν είναι η άποψη κάποιου για την κοινή γνώμη, αυτό που δεν αμφισβητείται είναι πως υπάρχει πολύ ρευστό πολιτικό σκηνικό και τεκτονικός μετασχηματισμός του, που δεν καταγράφεται στα νούμερα που διαβάζουμε στον μεγαλύτερο αριθμό μετρήσεων και εταιριών.  

Μοιάζουν να λειτουργούν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία ή σαν επίρρωση συγκεκριμένου πολιτικού αφηγήματος. Κάποιοι εκφράζουν την επιφύλαξή τους για παρελκυστικές μεθόδους συνεντεύξεων ενώ ο τρόπος παρουσίασης συχνά είναι αμφιλεγόμενος. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν αποδείξεις για δημοσκοπήσεις «κατά παραγγελία», αλλά ότι υπάρχει εργαλειακή αξιοποίηση για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Δεν είναι μυστικό ότι την τελευταία τετραετία η αξιωματική αντιπολίτευση πολιτεύεται με όπλο τις δημοσκοπήσεις παρόλο που η κάλπη ανέδειξε «διαστημικέ» αποκλίσεις  πολλών μετρήσεων από την πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι το tvxs.gr και η Palmos Analysis, παραδοσιακά προέβλεψαν με ακρίβεια τα αποτελέσματα των πρόσφατων αναμετρήσεων. 

Ads

Ακόμη και αν κάποιος αποστασιοποιηθεί από την πολιτική πραγματικότητα, ή αμφισβητήσει το ένα ή το άλλο άκρο ανάμεσα στις αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις, αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τουλάχιστον μεθοδολογικό, αν όχι και σκοπιμότητα.

Ένα ακόμη σύμπτωμα υπανάπτυξης του πολιτικού συστήματος που υπενθυμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του κοινού και την ποιότητα της δημοκρατίας.