Η εβδομάδα που πέρασε δεν κύλησε καλά, ούτε για τα ΜΜΕ ούτε για τις σχέσεις της κυβέρνησης μαζί τους. Ενώ η κρίση στο τύπο βαθαίνει και ένα μεγάλο συγκρότημα μοιάζει να οδηγείται αναπόφευκτα στη πτώχευση, δύο δημοσιογράφοι των «Παραπολιτικών» βρέθηκαν στο κρατητήριο, μετά από μήνυση του κ. Καμμένου.

Ads

Ο υπουργός Αμυνας δικαιούται να υποστηρίζει ότι η ανάμειξη του γιου του στην αντιπαράθεση του ραδιοφώνου των Παραπολιτικών με τον ίδιο, παραβιάζει τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να κινήσει τις διαδικασίες του αυτόφωρου αδικήματος. Μάλιστα τις ίδιες μέρες ένας ακόμη δημοσιογράφος βρέθηκε κατηγορούμενος, μετά από αγωγή του κ. Καμμένου, για ένα άρθρο που απλώς έκανε κριτική στις πολιτικές του απόψεις. Επομένως πρόκειται περισσότερο για μια αντίληψη αντιμετώπισης της κριτικής, παρά για μια αυθόρμητη αντίδραση σε δημοσιογραφικές υπερβολές.

Μια κυβέρνηση συνεργασίας, όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι υιοθετεί ή χρεώνεται τις πράξεις ή τις αντιλήψεις ενός από τους κυβερνητικούς εταίρους. Αυτή η εντύπωση όμως δόθηκε όταν την επομένη της σύλληψης των 2 δημοσιογράφων των «Παραπολιτικών», στα γραφεία τους κατέφτασε για έλεγχο η Επιθεώρηση Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο επικοινώνησε το tvxs, είναι κατηγορηματικό: υποστηρίζει ότι δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση, δεδομένου ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ανεξάρτητη και υποχρεωμένη να ενεργοποιείται  μετά από κάθε καταγγελία, έστω και ανώνυμη.

Ads

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι υποκριτική: τα κροκοδείλια δάκρυα για την σύλληψη των δύο δημοσιογράφων δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι πρόκειται για τα ίδια κόμματα που όταν ήταν στην εξουσία διατήρησαν τον Μεταξικό νόμο, ο οποίος προβλέπει αυτόφωρο για τα αδικήματα τύπου. Και δεν τον κατήργησαν ακριβώς για να υπάρχει μια Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τα κεφάλια των δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση μπορεί να ξεδιαλύνει τα πράγματα και να ξεκαθαρίσει τη θέση της με μια απλή κίνηση, που πρέπει να γίνει το συντομότερο: να προτείνει νομοθετικά τη κατάργηση του Μεταξικού Νόμου.