Η δολοφονική επίθεση σε βάρος μεταναστών που δουλεύουν σε χωράφια του Ασπρόπυργου, ήρθε να υπενθυμίσει τον παραλληλισμό της τακτικής της «Κρυπτείας» στην Αρχαία Σπάρτη με την αναβίωση που επιχειρεί η Χρυσή Αυγή, που καταγγέλλεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Από τους σκλάβους της αρχαιότητας στους μετανάστες της σύγχρονης εποχής. 
 
Ο Ηλίας Κασιδιάρης σε μια από τις απείρου κάλλους «τελετές» στις Θερμοπύλες  είχε αναπτύξει τη νεοναζιστική εκδοχή της Κρυπτείας καθώς από τους είλωτες που οι  Σπαρτιάτες δολοφονούσαν τη νύχτα μέσα στο δάσος για να αποτρέπουν τις εξεγέρσεις, η Χ.Α. βάζει στο στόχαστρο τους μετανάστες, τους ξένους, τους «άλλους» που αποτελούν βολικό και αδύνατο εχθρό. Η τακτική αυτή έχει περιγραφεί με λεπτομέρειες και στη Δίκη της Χ.Α. 
 
Όλες οι επιθέσεις των νεοναζί, βασίζονται σε ένα ξεκάθαρο κεντρικό σχεδιασμό ενώ ειδικότερα στον Ασπρόπυργο, οι απειλές και οι επιθέσεις έχουν αποκτήσει μόνιμο και εκτεταμένο χαρακτήρα ακόμη και στους χώρους εργασίας. Η πρόσφατη δολοφονική απόπειρα είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό ενώ τα θύματα είχαν στοχοποιηθεί για τη συμμετοχή τους σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις.
 
Ανάμεσα στα αποκρυφιστικά ευφυολογήματα που απευθύνει στους τυφλωμένους ρατσιστές, η ΧΑ τους προτρέπει να δολοφονούν «αθόρυβα, μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή, τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως». Καθώς οι χρυσαυγίτες κινούνται εν κρυπτώ λόγω της δίκης, η «Κρυπτεία» τους ταιριάζει γάντι. 

Ads

«Οι δράστες πρέπει να εντοπιστούν και να συλληφθούν άμεσα, δεν δικαιολογείται καμία ολιγωρία» αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση. Αρκεί να διαβάζουν τις ανακοινώσεις στην κυβέρνηση ή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να λάβουν μέτρα. Όπως και τις πολλές αναφορές της ΚΕΕΡΦΑ για απομάκρυνση των νεοναζιστικών πυρήνων στην ΕΛΑΣ, που συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι.​