Σταθερά πρώτη η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, οδηγεί κάθε χρόνο την κούρσα των εξοπλισμών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, μόνο δύο ευρωπαϊκές χώρες δαπάνησαν πέρυσι περισσότερα από 2% του ΑΕΠ για εξοπλιστικά συστήματα: η Ελλάδα (2,4%) και η Εσθονία (2,2%).

Ads

Αν μεταφράσουμε το ποσοστό σε άλλες δαπάνες, η χώρα ξόδεψε για όπλα, κανόνια και τα συναφή όσα μας ζητούν τώρα οι θεσμοί σε μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση και να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα, συν άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ. Το όλον 4,5 εκατομμύρια…

Οι υποστηρικτές αυτής της οικονομικής αιμορραγίας, σε εποχές μάλιστα όπου η κοινωνία με δυσκολία προσπαθεί  να κρατήσει το κεφάλι έξω από το νερό, επισημαίνουν τις γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες της χώρας, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν έλαχε γείτονας η Ελβετία, αλλά η μονίμως επεκτατική Τουρκία.

Η αλήθεια είναι ότι με διαλείμματα, μικρά ή μεγάλα, και παρά τις προσπάθειες πολλών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης να αποκλιμακωθεί η ένταση με την Άγκυρα, η Τουρκία επιστρέφει συστηματικά στον τόπο της αδιαλλαξίας και των προκλήσεων, όπως συμβαίνει και σήμερα, όπου η αναθεωρητική στάση του Ερντογάν δίνει τον τόνο και βαραίνει το κλίμα.

Ads

Αποτελεί λύση, όμως, η διαρκής αύξηση των αμυντικών δαπανών για να αντιμετωπισθεί η επιθετικότητα της Τουρκίας; Οδηγεί πουθενά αυτή η πρωτοφανής κατασπατάληση πόρων; Και ποια είναι η επόμενη μέρα; Αν, δηλαδή, η Άγκυρα υλοποιήσει τις απειλητικές φιλοδοξίες της και αποκτήσει στρατηγικά οπλικά συστήματα, τι θα κάνει η Αθήνα; Θα στραφεί κι αυτή στα πυρηνικά;

Σε κάθε περίπτωση, άλλο η επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπαρχόντων μέσων και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων κι άλλο ο εγκλωβισμός στον ξέφρενο ανταγωνισμό των εξοπλισμών. 

Η Ελλάδα είναι χώρα του  σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σύνορά της είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Σαφώς χρειάζεται ασπίδα… Στο σύγχρονο κόσμο, ωστόσο, οι δικλείδες ασφαλείας δεν μπορεί να είναι μόνο στρατιωτικές… Για να μιλήσουμε και με παραδείγματα, η λύση του Κυπριακού αξίζει περισσότερο από το αεροπλανοφόρο  που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία.

Κάθε μέρα η συντακτική ομάδα του Tvxs σχολιάζει την επικαιρότητα στη στήλη «η άποψή μας»