Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα σηματοδοτεί ουσιαστικά και συμβολικά την είσοδο της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή αλλά και την υποστήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ίσως το πιο ηχηρό σημείο της συνέντευξης Τύπου ήταν η απαξιωτική στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο Μακεδονικό και τον ισχυρισμό του περί ανταλλαγής των συντάξεων με τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Ads

Πριν από το άδειασμα της Μέρκελ είχαν έρθει τα μηνύματα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, στενός συνεργάτης της Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας τη διγλωσσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μακεδονικό, επισήμανε στο Euractiv πως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα αποδεχτεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τη σκυτάλη πήρε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ξεφεύγοντας από το «πρωτόκολλο» της διπλωματικής ευγένειας, δήλωσε υποτιμητικά ότι της προκαλεί έκπληξη και μόνο το γεγονός ότι καλείται να απαντήσει για τη θεωρία της ανταλλαγής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επιπλέον έσπευσε να επισημάνει στη ΝΔ αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη στάση: «Η αντιπολίτευση πρέπει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση… όμως σε θέματα πολύ μεγάλης εθνικής σημασίας προσπαθεί κανείς να βρει μια κοινή θέση». 

Όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με διάφορα προσχήματα αντιδρά επιδιώκοντας από τη μία να διατηρήσει τις ισορροπίες στο κόμμα του και από την άλλη να «ψαρέψει» ψήφους στα θολά νερά των «Μακεδονομάχων».

Ads

Όμως η κουτοπονηριά και το ψέμα έχουν κοντά πόδια, ιδίως όταν διασταυρώνονται με την αλήθεια και την ιστορική ευθύνη. Το παιχνίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πλέον πως έχει γίνει αντιληπτό και στην Ευρώπη και αναπόφευκτα τον οδηγεί στην απομόνωση και την απαξίωση, η οποία εκφράστηκε εμφατικά από την Μέρκελ. Και επειδή οι «οργισμένες φωνές» της ΝΔ δεν «περνούν» στο εξωτερικό, έσπευσε να εκφράσει και την ικανοποίησή της από τις δηλώσεις της Καγκελάριου.