Το λεγόμενο «αστυνομικό δελτίο» τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποκτήσει κυριολεκτικό νόημα καθώς περιλαμβάνει υποθέσεις που αφορούν στην ίδια την αστυνομία και τις επιθέσεις της ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να περιέχει ζητήματα που επιλαμβάνεται και ερευνά. Αυτά σε μια κανονική χώρα γιατί στην «Ελλάς της ΕΛΑΣ», η αστυνομία πρωταγωνιστεί η ίδια με την σκληρή καταστολή της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγήκε με σύνθημα την «κανονικότητα» και ισχυριζόταν ότι θα πατάξει την «ανομία» στα Εξάρχεια και κάθε άλλη πηγή της, θα παράσχει αίσθημα “τάξης και ασφάλειας” και επανέφερε από την πολιτική αφάνεια τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως ειδήμονα της, ιδεολογικού τύπου, δημόσιας τάξης, με βάση τις περγαμηνές του από το παρελθόν.

Ads

Τελικά στους 5 και πλέον μήνες μετά την αλλαγή κυβέρνησης, το μόνο που έχει επδείξει είναι υπέρμετρη καταστολή, επιχειρήσεις σε σινεμά και προσαγωγες ανηλίκων, επιχειρήσεις σε κλάμπ που θυμίζουν έφοδο σε γιάφκα τρομοκρατών, επικοινωνιακού τύπου “εκκενώσεις” καταλήψεων ως και “χτισίματα” σχολείων που φιλοξενούν πρόσφυγες, ασύμμετρη βία στους δρόμους, ξεγυμνώματα και διαπομπεύσεις πολιτών ακόμη και για ένα “στραβό” βλέμμα, εισβολές και ξυλοδαρμούς φιλήσηχων πολιτών μέσα στο σπίτι τους. Και καθημερινές συμπλοκές με αναρχικούς και άλλες συλλογικότητες.

Αυτό είναι το τελευταίο που έχει σημασία καθώς η κυβέρνηση έχει “λύσει τα χέρια” των αστυνομικών  ώστε να επιδίδονται σε ένα ιδεολογικό πόλεμο που θυμίζει αντίπαλες συμμορίες και όχι μια σοβαρή Αστυνομία, αφού το μόνο που λείπει είναι τα τρίκυκλα της παλιάς Δεξιάς. Τελευταίο χαρακτηριστικό κρούσμα η επίθεση στην αγορά του Αμαρουσίου θεωρητικά σε βάρος αναρχικών, χωρίς κανένα προφανή λόγο ή πρόκληση, που προκάλεσε ένα χάος με δακρυγόνα και αναταραχή και, μοιραία, αναστάτωσε τους πολίτες

Απόδειξη ότι η Αστυνομία έχει οδηγηθεί σε επικοινωνιακά σόου και απόλυτη επιχειρησιακή αστοχία, αφού αντί να μειώσει την «ανομία» το μόνο που έχει καταφέρει είναι να γενικεύσει και να επεκτείνει τις συγκρούσεις από τα Εξάρχεια σε άλλες περιοχές της Αθήνας και να πλήξει την ασφάλεια των πολιτών καθώς το κοινό έγκλημα «αλωνίζει». Ο δε «Ρουβίκωνας» που ήταν το κεντρικό αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ, σύμφωνα με το οποίο ήταν ανεξέλεγκτος επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει και με ΝΔ στην ίδια «ανεξέλεγκτη» δράση.

Ads

Η κυβέρνηση της «τάξης και της ασφάλειας» δεν έχει να πει το μαραμικρό για την κανονική εγκληματικότητα, δεν έχει τίποτε να παρουσιάσει σε σχέση με τη μείωση των κλοπών και των ληστειών, του κοινού εγκλήματος, παρά μόνον στον περιορισμό συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών ελευθεριών και στη στοχοποίηση όσων αντιστέκονται στη βία, στη δημιουργία τεχνητών φόβων και της επακόλουθης καταστολής. Όμως, στο τέλος της ημέρας κανένας κάτοικος της επικράτειας δεν αισθάνεται περισσότερο ασφαλής αν η ΕΛΑΣ παίζει ξύλο χωρίς λόγο και ξεγυμνώνει πολίτες στο κέντρο της Αθήνας ή οπουδήποτε αλλού.