Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για την ΕΥΠ, μαζί με το ΑΠΕ και την ΕΡΤ. Δεν είναι σύνηθες σε ευρωπαϊκή χώρα και δεν είναι κατανοητό σε μια ώριμη δημοκρατία. Αλλά το έκανε, αδιαφορώντας για τις εντυπώσεις καθεστωτισμού που εύλογα δημιουργήθηκαν και για τις αναμενόμενες αντιδράσεις.

Ads

Στη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τοποθέτησε ένα στέλεχος του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της ασφάλειας και επειδή δεν είχε τα τυπικά προσόντα για τη θέση άλλαξαν τις προδιαγραφές του διορισμού για να τις φέρουν στα μέτρα του εκλεκτού της.

Ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων ήταν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του πολυεθνικού κολοσσού security G4S και παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Οπως ισχυρίστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου: “Πρόκειται για καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας που τυγχάνει εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται. Με την επιλογή αυτή ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν είχαν σταδιοδρομήσει σε αυτές”.

Ads

Το “επιτυχημένο παράδειγμα” εκτέθηκε. Με την κρατική αεροπειρατεία που οργάνωσε η Λευκορωσία μάθαμε ότι πράκτορες του Λουκασένκο έστησαν τη δουλειά στη χώρα μας χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει ή, έστω, να τους παρακολουθήσει. Οι ελληνικές αρχές δεν είχαν πάρει χαμπάρι για τον κλοιό που έσφιγγε γύρω από τον Ρομάν Προτάσεβιτς και για την καταδίωξή του από την υπηρεσία πληροφοριών της Λευκορωσίας με σκοπό την απαγωγή του.

Η ΕΥΠ του Κ. Μητσοτάκη, δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο αναφέρεται, υπήρξε απολύτως αδαής και επομένως ανίκανη.

Από κανάλι της Λευκορωσίας άλλωστε μάθαμε ότι ένας Ελληνας που το όνομά του αποδίδεται ως Ζήσης Ιάσων ήταν μεταξύ των τριών που δεν συνέχισαν αεροπορικώς το ταξίδι από το Μινσκ.

Ούτε ως προς αυτό δίνεται οποιαδήποτε ενημέρωση από την ελληνική πλευρά.

Ο Κ. Μητσοτάκης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για όσα συνέβησαν, ξεχνώντας ότι η αρχή του κακού έγινε στη χώρα μας χωρίς αυτοί που έπρεπε να το αντιληφθούν. Συμπεριφέρεται σαν ηγέτης τρίτης χώρας που δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση και επομένως καμία ευθύνη.

Γενικά, για μια υπηρεσία πληροφοριών ο εντοπισμός της δράσης ξένων πρακτόρων είναι η υψηλή προτεραιότητα. Η παρακολούθηση των αντιφρονούντων απασχολεί χώρες όπως η Λευκορωσία.

Επαναλαμβάνουμε τα βασικά της εσωτερικής ασφάλειας, γιατί μάλλον δεν είναι πια αυτονόητα.