Θα μπορούσε να πρόκειται για fake news ή για «τρολάρισμα». Αλλά είναι αλήθεια. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, το είπε: «Μας εγκαρδιώνει, ότι εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούν τη ζωή του Αγίου Παϊσίου στην τηλεόραση».

Ads

Ήταν ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε για να στηρίξει το δόγμα «δεν υπάρχει κεντροδεξιά χωρίς δεξιά», το οποίο ενθουσίασε και τους Τζήμερο – Κρανιδιώτη – Μπογδάνο που σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουν νέο κόμμα.

Πού το πάει ο Σαμαράς; Η ερώτηση συζητήθηκε πολύ μεταξύ των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι, αφού δεν έγινε Επίτροπος ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός εργάζεται για την υστεροφημία του και γι αυτό θέλει να διατηρήσει την επιρροή του σε όσο μεγαλύτερο κομμάτι της ΝΔ γίνεται, παίζοντας ρόλο εγγυητή της σκληρής στάσης στα εθνικά («δεν θα επιτρέψουμε Πρέσπες του Αιγαίου») και της δεξιάς ταυτότητας («δεν θα γίνουμε Ποτάμι»).

Πώς τον βλέπει ο Μητσοτάκης; Από τη μια ενοχλείται που τον βρίσκει συνεχώς μπροστά του. Από την άλλη εξυπηρετείται στο πλασάρισμα του στο κέντρο. Αφού ο Σαμαράς τον τραβάει δεξιά, αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος κινείται αριστερότερα.

Ads

Πόσο θα κρατηθεί η ισορροπία της σχέσης τους; Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο και γι αυτό δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος ρήξης. Αν, όμως, στις επόμενες εκλογές ο Σαμαράς διαπιστώσει ότι οι βουλευτές του έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα, δεν αποκλείεται να επανακαθορίσει την τακτική του.

Το βέβαιο είναι ότι θα εμποδίσει τον Κ. Μητσοτάκη αν αποφασίσει να ακούσει την Ουάσιγκτον και να προσπαθήσει πραγματικά για μια ελληνοτουρκική προσέγγιση που θα οδηγεί στη Χάγη.

Τότε το αστείο θα γίνει σοβαρό και δεν θα τους σώζει ούτε ο Άγιος Παΐσιος.