Η δημοσιογραφία δεν είναι της μόδας αυτόν το καιρό και οι πολίτες έχουν λόγους να μας αμφισβητούν. Έρχονται όμως μερικές φορές που νιώθουμε υπερήφανοι για αυτό που κάνουμε – και αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Μια από αυτές είναι τώρα που έρχονται τα αποτελέσματα από την εκστρατεία του Tvxs και του News247 για να βοηθήσουμε  τον Θανάση Μαρμαρινό, τον ψαρά από τη Λέσβο.

Ads

Ο κυρ Θανάσης είναι ένας από τους άγνωστους, μικρούς ήρωες της αλληλεγγύης που αναβάθμισε την διεθνή εικόνα της χώρας, θύμα των κρυπτορατσιστικών στερεοτύπων που έκαναν την εμφάνιση τους με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009.

Έχει διασώσει περισσότερους από 4.500 πρόσφυγες, από αυτούς που εξακολουθούν να φτάνουν κυνηγημένοι στο νησί. Αλλά η βάρκα του, ο «Άι Νικόλας» καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από την πρόσφατη κακοκαιρία. Ζήτησε τη βοήθεια μας και δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά να απευθυνθούμε στους αναγνώστες μας. 

Το οικονομικό πλάνο, όπως θα έλεγαν στις παλιές καλές εποχές της ανιδιοτέλειας, υπερκαλύφθηκε. Ο κ. Μαρμαρινός έχει ήδη μοιραστεί το ποσό με τον συνάδελφο του στο χωριό, που επίσης έχασε τη βάρκα του από τον χιονιά. 

Ads

Η καμπάνια πήρε διεθνείς διαστάσεις. Ακόμη και αυτοί που δεν είχαν να προσφέρουν χρήματα έστειλαν στη Λέσβο συγκινητικά μηνύματα συμπαράστασης.

Μπορούμε να κοιτάμε τον εαυτό μας στο καθρέφτη. Και το κυριότερο μπορούμε, πέρα από τις δυσκολίες και τη μιζέρια που έφεραν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, να ελπίζουμε. 

Γιατί κρατάμε πλέον ντοκουμέντα ότι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά δεν χάθηκαν.

Ευχαριστούμε όλους εσάς και τον κυρ Θανάση που μας το αποδείξατε. 

Ο «Άι Νικόλας» είναι η βάρκα της ελπίδας.